Att välja smycke

Handsmide – möjligheternas metod

Ett smycke är någonting personligt. Därför är det viktigt att Ni som kund är med och påverkar hur ert smycke skall se ut.

Vi har arbetat med guld och ädelstenar i tre generationer, då vi inte arbetar med en fast kollektion så möts vi hela tiden av nya utmaningar. Detta har lett till att vi har en väldigt bred kunskap inom guldsmeds yrket, ädelmetaller samt ädelstenar och diamanter.

När ett smycke smids för hand kan det formas precis som Ni vill ha det, detta garanterar att ert smycke blir unikt.

Ni är varmt välkomna att kontakta oss om Era smyckesdrömmar.

Vill Ni känna Er ännu mer delaktiga i tillverkningen av ert smycke? För den som vill göra någonting annorlunda erbjuder vi att Ni under handledning får skapa ett smycke i blåvax, som vi sedan tillverkar i guld eller annan ädelmetall.

Gå en inspirerande kurs

ringmått

Ringmått

Det enklaste sättet att ta reda på sitt ringmått är att mäta på en ring som passar bra. Välj en ring som du ofta använder, och som är i rätt storlek. Ta fram en linjal med millimetermått. Lägg ringen ovanpå linjalen och mät hålet på ringen (hålets diameter). Det mått Ni nu fått fram, mätt på ringens insida, är den storlek Ni uppger vid beställning.

Normalstorlek för en kvinna brukar ligga mellan 16,0 – 19,0 mm och för en man mellan 18,0 – 21,0 mm.

Observera att vi starkt avråder från att ta fram sitt ringmått genom att mäta runt fingret, det är mycket mer exakt om man mäter på en passande ring.

ringmått guldring

Ska ni beställa en bred ring som är över 7 mm så blir lätt smala ringmått lite missvisande då en bredare ring behöver vara lite större. Vid vissa fall när det gäller mer avancerade breda guldringar så brukar vi göra ordning en silverring i samma bredd som ringen kunden beställer så att hon kan få känna av ordentligt innan slutlig ringstorlek fastställes. Närbilden visar ett plastringmått vi skickar till er för måttagning.

Material

Guld som skall arbetas till smycken måste legeras (blandas) med andra metaller för att få tillräcklig styrka.

Blandningen med andra metaller gör att guldet kan få väldigt olika färg beroende på vad man blandar i. Vanligast i Sverige är en ganska röd guldlegering som består av 75 % guld (18K), 9 % silver och 16 % koppar. Förutom i rött guld smider vi ringar och smyvken i en vitguldslegering med 16 % palladium som har tagits fram av ett tyskt företag. Denna legering har mycket god färg och hårdhet och anses vara den vitguldslegering som har bäst färg.

Ett bra alternativ till vitguld för er som önskar en riktigt fin vit färg är en palladiumlegering som har en halt av 95% rent palladium och 5% andra ädelmetaller som legering.

Priset för palladiumringar är ungefär desamma som för motsvarande vitguldsringar.

Så ni kan välja mellan rött guld, vitt guld, roséguld, palladium och dessutom platina.

Ädelsten

Vi har ett stort utbud av ädelstenar i olika storlek, färg och prisklass.

En förlovningsring skall ju förhoppningsvis hålla livet ut och det är därför väldigt viktigt att ringen är stark och hantverksmässigt tillverkad. Om ni vill ha stenar i ringen avgör diamanten eller ädelstenens slipform hur hög er ring minst bör vara.

En briljantslipad diamants höjd är ungefär 60 % av dess diameter. När det gäller prinsesslipade diamanter (kvadratiska) så är höjden vanligtvis mellan 65 och 80 % av stenens längd.

Många vill vid ett senare tillfälle kunna kombinera kvinnans förlovningsring med en vigselring. Traditionellt är vigselringen mer utsmyckad är förlovningsringen, och då får man se till att den passar i höjd med förlovningsringen. När vi tillverkar ringar utan stenar rekommenderar vi därför att förlovningsringen minst bör vara 1,8 mm hög.

Mer info om diamanter…
Mer info om infattningar…
Mer info om färgstenar…
www.diamantgradering.se 

Gravyr

Förr så graverades alltid ringarna av en handgravör, men idag så är det tyvärr mycket ovanligt.

Läs mer…