Chat with us, powered by LiveChat

Formgivning av vitguldsring

Formgivning av vitguldsring

En kund har en önskan att få en ring med oregelbundna ytor och jag föreslår då Ruffy. När det gäller design och formgivning så är det lite extra kul när jag skapar något som jag inte sett tidigare. När jag börjar med att göra denna ringen så gör jag först en slät handsmidd ringskena. Bilden nedan visar när jag löder ihop vitguldsringen. Jag har själv blandat ihop ett slaglod som ger en för ögat osynlig skarv. Det slaglod som finns hos grossister ger en något gulaktig lödfog, något som jag retade mig på och efter lite experimenterande så fick jag fram det perfekta slaglodet.

skapa unik vigselring

 

Handgjord ring

För ca 15 år sedan lekte jag med en hammare och slog oregelbundna slag på en ringskena. De första Ruffy jag tillverkade var en kombination av hammarslag och sliprondeller. Dessa sliprondeller ger dock ett slipdamm som inte är helt hälsosamt, så idag föredrar jag att fräsa fram ytorna. Något som dock kräver en mycket stadig hand och ett kreativt sinne och tålamod.

unik vitguldsring

Unik guldring

En av de första Ruffy jag tillverkade var åt en Arkitekt. Han frågade mig vad tanken var när jag designade denna modell. Mitt svar var ”det är så skönt att skapa smycken ibland då handen bara far iväg och skapar utan att tankarna medvetet följer med”. Jag lovade dock honom att när hans ring skulle tillverkas så skulle jag på varje hammarslag tänka: ”arkitekt, arkitekt, arkitekt”.

Detta med att skapa är sannerligen en ständigt pågående resa och det som driver mig framåt är nyfikenhet.

design av vitguldsring

Om jag nu avslöjat att denna handsmidda ring som jag kallar Ruffy har gjorts i fler exemplar än ett så kan jag försäkra att de jag genom åren tillverkat alla har haft olika bredd och höjd och varje ring har sin unika prägel, för det går omöjligt göra 2 identiska ringar på det viset de tillverkats.

Både för mig och kunden är det en speciell känsla att få något formgivet som är unikt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *