Guldsmed tillverkar handgjorda vigselringar

Handgjorda vigselringar

I mitt yrke som Guldsmed så ställs jag hela tiden inför nya utmaningar. Det gäller att kombinera formgivning, yrkeskunnande samt att läsa av vad som kan passa bäraren,

Sen så ska också kunden känna att ringen känns stilmässigt rätt. Ringen nedan är helt igenom handgjord. Ringskenan handsmidd i 18 k rött guld och den bågformade överdelen är tillverkad i vitguld. Diamanterna är infattade med hög skicklighet av juvelfattarmästaren Magnus Svärd.

Guldsmed tillverkar handgjora ringar

Guldsmide – hantverk med traditioner

Bilden nedan visar en ring som är gjord i 18 k vitguld med infattade briljantslipade diamaner samt 1 st rosa morganit i mitten. När vi tillverkar en ring eller ett smycke så har vi alltid för ögonen att försöka förena god formgivning samt hållbarhet. Därför försöker vi aldrig att få ner priset på våra smycken genom att använda lite med guld, gröpa ur ringskenan på insidan eller pressa priset på infattningsarbetet. Alla dessa metoder för att försöka få ner priserna leder självfallet till en sämre produkt.

För oss Guldsmeder är det därför viktigt att försöka få lekmannen att förstå skillnaden. Detta med kvalité är också en fråga om miljötänk, då bijouterier och lågkvalitativa smycken är av slit och släng karaktär och på intet sätt främjar ett hållbart samhälle.

Jag lider när jag idag t.ex besöker en återvinningsstation och ser att en till synes hel cykel slängs då någon liten detalj gått sönder. Detta gäller även många andra prylar i våra liv.

Det fina med guld är att det alltid går att återanvända. Vi smälter själva ner guldet och gör nya smycken. Ibland så kan en kund ha ett smycke som kan omarbetas delvis och ge bäraren glädje av smycket.

äkta hantverk guldsmed

Vår familj har varit Guldsmeder i många generationer, ända tillbaka till 1806. Vi värnar hantverket och ser en stor glädje i att tillverka unika och personliga smycken.

Välkommen att boka ett besök!

Guldsmed Anders Fors

070-7762600

Medarbetare:

Guldsmedsmästare Jenny Fors Gentele

Handgravör Arthur Kolehmainen

Omarbeta vigselring

Omarbeta vigselring

Att omarbeta en vigselring som är en massproducerad ring som sålts av de stora smyckeskedjorna är en utmaning. Ofta har dessa en väldigt tunn ringskena. Kunden har förälskat sig i modellen och står inför valet att kassera ringen och göra en helt ny. Ett alternativ är att titta närmare på ringen och se om den går att förstärka.

göra om vigselring

Tunn ringskena

Det är väldigt vanligt att tjockleken på ringskenan kan vara ca 0,5 mm – 0,8 mm. Även bredden brukar vara väldigt smal. Allt detta grundar sig i viljan att snåla på guldet för att få ner priset på ringen. På bilden så ser ni också en svag antydan till att ringen är oval.

ringskenan är för tunn

Ta bort den tunna delen av ringen

Många kunder brukar fråga om man inte kan lägga på guld och göra en ring kraftigare. Nej – det är inte så att det går att pensla på guld. Möjligen så kan vi ibland lägga på guld med laser. I detta fall så är det dock mest rationellt att helt resolut ta bort den tunna delen av ringen. Jag tar fram guldsmedssågen och sågar av ringen på 2 ställen.

Smälta ihop guld till ny ringskena

Denna ring är i 18 k guld, men inte den traditionellt röda legeringen utan en mer gul ton. Denna gula guldlegering är vanligt förekommande på importerade guldsmycken. För att få till det riktigt snyggt så smälter jag ihop och legerar en bit guld i passande färg. På bilden nedan ser ni guldklimpen jag smält ihop. Ni ser också att en diamant saknas i fattningen. Jag kommer leta fram en briljantslipad diamant i rätt storlek och se över om klorna behöver förstärkas.

diamant lossnat

Ny ringskena valsad

Jag tar sen guldklumpen och valsar ut till en ny ringskena i lämplig bredd och höjd. Jag väljer att göra den 3,2 mm bred och 1,5 mm tjock. Tidigare var ringen 0,6 mm tjock och endast 2 mm bred.

Ringskenan bockad

Jag tar sen och bockar till skenan i rätt form. Ringen skall vara 16,7 mm i storlek och för att få till det riktigt snyggt så väljer jag att göra ringen lite mindre till att börja med och sedan smida upp ringskenan till rätt storlek. På så sätt så kan jag smida upp en snygg övergång och få ringen perfekt rund.

Skenan monterad

Traditionellt så hårdlöder vi Guldsmeder när vi fäster ihop 2 olika delar. Nackdelen är att en lödfog på¨en slät yta kan skönjas svagt. För att få en helt osynlig skarv så väljer jag istället att lasersvetsa ihop ringens överdel med den nya ringskenan. Det var också viktigt att jag legerade guldet i rätt färg. Bilden är något suddig, då fokus har lagts på ringens nedre del.

Ringen har fått ett andra liv

När jag byter ringskena på en ring och gör den både bredare och högre så gäller det att det blir ett snyggt flyt i övergången. Det måste bli en formmässig snygg övergång, något som är roligt att lyckas med. Jag gjorde för en tid sedan ett liknande arbete där ny ringskena monterades, se här.

guldring omarbetad

Har ni en gammal ring som är er kär, men som är sliten eller trasig. Hör av er och skicka gärna en bild via sms 070-7762600 eller maila mig på anders@fors.org så återkommer jag.

Mvh

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

 

Renovering Cartier Santos

Cartier Santos – kultklocka värd att reparera

Renovering Cartier Santos – en klocka i stål med detaljer i guld är en legendarisk damklocka. En klocka som trots sina snart 40 år av daglig användning är förhållandes vis gott skick. Det som har satt stopp för fortsatt användning är dock slitage på länkarna. Detta leder till att dessa hoppar ur och armbandet faller isär.

Demontering klockband Cartier

Länkarna på denna Cartierklocka är sinnrikt utformat med ett fjädrande stift. Trycker man på detta stift så går länkarna skjutas i sidled. På bilderna ser ni också att det samlats en hel del smuts, något som försvinner när vi sedan ultraljudstvättar armbandet.

Cartier Santos med slitet armband

Länkarnas slitage åtgärdas

När vi lagar länkar på klockband så tittar vi först på objektet och sen väljer vi lämpligaste åtgärd. På dessa Cartier klockor så är det bäst att med tryckluftsverktyg smida över stålet på länkarna. Det är dock viktigt att man inte skadar länken vid detta arbete. Av detta skäl använder vi oss av en stor blytacka som mothåll. Arbetet sker också genom ett mikroskop så vi ser exakt hur stålet smides ihop.

Närbild renoverade länkar

Nu har jag gått över alla länkar på klockan och smitt dessa så glappet upphört.

Bibehållen patina, men renoverat armband

Kunden som lämnade klockan för renovering poängterade noga att hon inte ville att jag skulle finischera och ta bort repor på klockan. Hon ville bibehålla klockans patina, något som jag respekterar.

Test av slitage

Ett bra test på om ett klockarmband är slitet är att hålla det vågrätt och se om det hänger. Denna klocka uppträder på ett helt annat sätt nu efter renoveringen.

inga glipor på cartierarmbandet

Klassisk Cartier klocka

Nu är denna klassiska Cartierklocka klar för leverans. Jag är nöjd med resultatet och klockan kommer nu hålla många många år.

Cartier Santos - en kultklocka

Har ni en klocka som ni önskar få reparerat armband eller borttagna repor, hack eller åtgärdat andra skador, skicka ett sms 070-7762600 med bilder på klockan så återkommer jag med förslag på åtgärder.

Guldsmed Anders Fors

Etabl. 1977

Kortning guldarmband

Kortning guldarmband

Vid kortning av guldarmband så tittar jag alltid först på armbandet skick. Är ett armband väldigt slitet så brukar jag avråda kunden att korta av eller laga. Då kan det vara klokare att omarbeta guldet till något nytt. När det gäller kortning av detta guldarmband så såg jag att det var i mycket gott skick. Dock noterade jag att någon gjort en mycket ful stellödning närmast låsfjädern. Om det hade varit ett helt utslitet armband och en kund inte ville lägga ner några större belopp utan endast att det höll ihop, då kanske jag skulle kunna tyckt att det gick för sig. I detta fall så var dock ingreppet helt förkastligt och därför kunde jag inte låta bli att förbarma mig över detta fula ingrepp nu när jag ändå skulle korta bandet.

ful stellödning på guldarmband

Första ingreppet – såga av invid låsfjädern

Jag håller i armbandet stadigt och sågar av invid armbandslåset.

kortning guldarmband 2 cm

Mäter upp hur mycket som skall tas bort

Därefter så sågar jag bort den biten av x-länken som önskas kortas

borttagning bit av guldarmband

Inpassning av armbandet

Nu så filas ytorna jämna och jag stämmer av så dessa går lasersvetsa snyggt ihop.

biten är borttagen, skall svetsas ihop

Armbandet kortat och klart

Jag har nu med lasersvetsen fäst ihop de två delarna och sedan slipat och högglanspolerat armbandet. Jag har också justerat låset och säkerhetsåttorna. Efter poleringen av armbandet så ultraljudstvättas det i hett vatten med rengöringsmedel och lite ammoniak.

Kunden har nu fått ett armband som är i näst intill nyskick. Under 1960 talet var dessa armbandslänkar mycket vanliga. Den yrkesgrupp inom Guldsmedsbranschen som tillverkade dessa kallades för bandmakare. Idag så finns endast ett fåtal bandmakare kvar i landet. Har ni ett äldre armband i gott skick så börjar ni få något som vi ser allt mindre av då de flesta är utslitna eller nedsmälta.

x-länksarmband har kortats snyggt

Välkommen att boka ett besök om ni önskar få ert smycke reparerat eller omarbetat.

 

Mvh

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Tidsbokning: 070-7762600, eller maila anders@fors.org

 

Formgivning ring av Guldsmed

Guldsmedsmästare formger en ring

Formgivning ring av Guldsmed.

När vi som guldsmeder formger en ring så sammanväger vi hållbarhet, god formgivning, hög kvalité på ädelmetall, kvalité på ädelstenar och hög kvalité på infattningsarbete. När det gäller massproducerade ringar och smycken så är det andra parametrar som är viktiga. Många gånger ser jag som Guldsmed dåligt infattade stenar, urgröpta tunna ringskenor, dåligt legerat guld. Listan kan göras lång, men jag kan konstatera efter över 40 år i yrket att det finns inga genvägar till god kvalité.

På bilden nedan ser ni en ring som min dotter Jenny formgivit tillsammans med en kund. Vi har guldsmeder i generationer i släkten ända sedan 1806. Den sista i raden med högt meriterade kunskaper är min dotter Jenny. Hon fick sitt Mästarbrev i Guldsmedsyrken janurari 2017. Till min glädje så är nu även min son David intresserad av Guldsmedsyrket och sitter all ledig tid i vår verkstad.

För att uppnå en genomgående kvalité av högsta klass krävs också att en skicklig juvelfattare fäster ädelstenarna. Av detta skäl anlitar vi Sveriges enda Juvelfattare med Mästarbrev, Magnus Svärd.

Guldsmederna Anders & Jenny formger smycken

Guldsmedsverkstad där vi alla är del i skapandeprocessen

När vi står inför ett designuppdrag av en ring eller ett smycke så tar vi ofta hjälp av varandra. Vi bollar idéer och lösningar på både design och konstruktion. Att tillverka och skapa ett smycke är en process som bygger på att beräkna storlek på ytor där stenar skall sitta. Hållfasthet, en ring skall tåla att användas, något som är viktigt med tanke på att vi hela tiden använder våra händer. Det finns dock vissa saker som inga ringar tål och det är räfflade redskap på gym. Dessa järnstänger kan skada den mest välgjorda ringen. Stål är betydligt hårdare än guld och skadar lätt dina ringar.

ring designas av guldsmed

Se på ringens detaljer

Vi kompromissar aldrig när det gäller kvalité. Alla detaljer på denna ring har vi valt att tillverka utifrån yrkeskunskap och inte med fokus att få ner priset.

unik ring tillverkas

Varmt välkommen att boka ett besök hos Guldsmed Anders Fors. Vi tar endast bokade besök och enklast är därför att smsa förslag på tid till 070-7762600. Läs gärna mer om hur ett besök läggs upp, tidsbokning Guldsmed.

Renovering boett Rolex GMT Master

Rolex GMT Master – översyn boett

En stål Rolex kan efter många år se ut som bilden nedan. Går det göra något åt detta? Ja, men absolut inte genom att försöka enbart fila och smärgla bort skadorna. Det måste till att använda en lasersvets på skickligt sätt och lägga i rostfritt stål med den.

kraftigt skadat bandhorn Rolex

Bandhorn lasersvetsas

Jag börjar gå på de värsta skadorna med lasersvetsen. På bilden nedan ser ni hur det ser ut efter en första attack med lasersvetsen.

Bandhorn Stål Rolex

Renoveringen av bandhornet börjar ta form

Här har jag gått över en första gång och sen så får jag gå över en gång till för att få det önskade slutresultatet.

lasersvetsning Rolex GMT

Rolex GMT-Master Oyster

Svart urtavla och ett förvånansvärt gott skick på safirglaset. En första mattering av ytorna har skett, men mer polering och tejpande återstår.

Rolex stål med svart urtavla

Bandhornet åtegärdat

Nu är bandhornens nednötta ytor åtgärdats och sen har ytorna behandlats i flera steg innan jag slutligen högglanspolerat. Jag polerade baksidan och matterade, men valde att inte ta bort allt små små märken på boettens baksida då det nästan kan kännas att jag överrenoverar den då. Lite av tidens tand kan man väl ha kvar på en klocka som är över 25 år.

Närbild av stålrolex

Helbild av baksidan på boetten

Det blev bra och enträget finischeringsarbete ger resultat, något som jag lärt mig med mer än 40 år som Guldsmed.

baksidan av boetten stål Rolex

Spegelblank finisch

Att polera en klocka utan att ta bort repor och hack är ingen bra metod. Det riskerar att förstöra din klocka. Att bearbeta en yta inför en slipning och polering bygger på att man hela tiden arbetar från olika håll.

boett Rolex GMT

Såsom i en spegel…

Att se sig själv hållande en mobilkamera är en god belöning efter mycket slit med att arbeta med rostfritt stål.

Högglanspolerad Rolex

Dagen avslutas med en sista bild av den renoverade Rolexklockan

Jag är nöjd och har fullföljt ännu ett roligt renoveringsuppdrag.

Finischering, slip och högglanspolering av Rolex

Har ni en Rolex som ni önskar renoverad, smsa bra bilder till 070-7762600 eller maila anders@fors.org så återkommer jag med synpunkter om vad jag tror klockan skulle behöva för åtgärder.

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

 

Helrenovering Rolex presidential

Stretchad Guld Rolex

Efter 30 år uppstår självfallet slitage även på välgjorda klockor. Bilden visar en Rolex presidential som är kraftigt stretchad. För mig som Guldsmed med över 40 år i yrket så är detta inget jag förvånas över. Även de kraftigaste armlänkar och klockband slits. Det är mekanisk nötning som sliter och många gånger så kan t.ex. tråden i ett guldarmband nötas ned till mindre än hälften. Förutom att armlänken blir sladdring så blir den också längre.

Inför en helrenovering som denna så tittar jag på skadorna och på denna klocka så är det märken på boett, buckliga och kraftigt nötta länkar.

stretchad rolexlänk guld

Efter renoveringen

Innan jag går igenom renoveringen så gör jag här en snabb visning av hur tät och rakt Rolexlänken är när jag håller den vågrätt efter renoveringen.

renoverad rolex

Påbörjad demontering av Rolex

Jag har här påbörjat demontering av band och boett. Efter detta så kommer jag såga och fräsa bort alla länkar så jag får dem lösa. Viktigt är att märka upp alla länkar så att doseringen sedan blir korrekt.

sliten rolex klockband

Närbild av sliten första länk vid boett

Klockband slits normalt mest vid boetten. Här ser ni en närbild av en kraftigt sliten första länk, närmast boetten. Hålet är ovalt och även ovansidan av länken har slitits och blivit tunnare. Den nötta utsidan lägger jag på guld med hjälp av lasersvets. Utöver slitaget så ser ni också all den smuts som en klocka samlar på sig under många år. Detta tar vi bort med hjälp av ultraljudstvätt.

kraftigt slitna hål i guldrolex

Lagning slitet hål

Det går renovera på olika sätt, men när ett hål är så kraftigt slitet som detta så väljer jag att använda mig av ett guldcharnier som jag placerar i hålet. Detta charnier (rör) fixeras sedan på rätt plats med lasersvets och hårdlödes därefter.

förstärkning av armbandsfäste

Första länken vid boetten på en Guldrolex

Här är den andra första länken och som ni ser så är den inte lika kraftigt sliten. Även här väljer jag att sticka in ett guldcharnier.

guldrolex urfäste

Bucklor på länkarna

En Guldrolex har inte massiva länkar. Skulle då ett massivt armband hålla bättre? I ett avseende så skulle de bli tåligare, bucklor skulle inte kunna uppstå vid ovarsam behandling som på dessa bilder nedan. Armbandet skulle dock bli så tungt om det gjordes massivt att länkarna skulle utstå ett större slitage.

Kunder hör av sig och är förtvivlade övar att de fått fula bucklor på utsidan eller insidan av sin länk. Jag har sett reparationer utförda av Guldsmeder som valt att fylla i skadan med slaglod. Det sker genom att smälta ner guld som har en lägre smältpunkt. Problemet med dessa lagningar är att slaglod har en annan färg och det går aldrig att få en snygg lagning utförd på detta vis.

På bilden nedan ser ni hur jag åtgärdar en buckla i länken. Jag använder mig av lasersvets och lägger på material i samma legering och guldhalt. På så vis så syns ingen färgskiftning. Efter att jag med lasern fyllt i guld så finischeras länken och skadan blir helt osynlig.

lasersvetsning av bucklor på rolexarmband

Renovering mellanlänken

Rolexlänkarna har en halvrund form och mellanbitarna mäter ca 8 mm i längd, ca 6 mm i bredd och ca 3 mm i höjd. På bilden ser ni hur jag placerat nya fräscha charnier som fixerats med laser och sen skall hårdlödas.

förstärkning länkar rolex

Hackmärke på boettens baksida

På bilden ser ni hackmärken och fula repor. Om man väljer att försöka fila och smärgla bort dessa så blir boetten tunnare och det är något som vi absolut inte skall göra. I stället så väljer jag att använda mig av lasersvetsen och fylla i de större hacken och reporna innan jag finischerar klockan.

repor och hack boett

Boetten har lasersvetsats

Hackmärket har nu fyllts i med guld med hjälp av lasersvetsen.

lasersvetsning av märken på guldrolex

Finischering av boetten

Att polera bort repor utan att först finischera är förkastligt. Skall man uppnå en snygg yta utan speglingar och konstigheter så måste man finischera klockan med fin smärgel (1000). Metodiskt skall man arbeta från olika håll tills man uppnått önskat resultat.

finischering av klockboett

Den blev kortare

Ja, bilden nedan visar den vänstra som är orenoverad och den högra där stiften bytts ut.

rolex länk vänster orenoverad höger med nya stift

Polering – en konst

Efter finischering så slipar jag lätt på motor och därefter högglanspoleras länkarna. Alltid vid polering skall man arbeta i olika riktningar.

högglanspolering rolex guld

Polering åt andra håller

Här har jag vridit länken 90 grader för att få en riktigt snygg yta.

polering av rolex armband

Nästan färdig renovering

Sidobitarna på detta armband är matta och mittenbiten högglanspolerad.

renovering av guldrolex armband

Armbandets baksida

Jag har nu matterat bandets baksida. Låset har justerats och jag har även bytt guldstiftet i låset.

matterad baksida rolexarmband

Provkörning

Att nu testa klockan på armen är en härlig upplevelse en vårdag som denna. Det är inte bara bilar som behöver översyn på våren, i vårt land så lever vi upp under den ljusa årstiden och då kommer verkligen en nyrenoverad Rolex till sin fulla rätt.

rolex guld

Låset och bandets undersida

Här en bild av den renoverade skönhetens undersida.

rolex presidential helrenoverad

Matterad och renoverad klockboett

Här ser ni klockans baksidan utan hackmärken och med matterad boett.

helrenoverad rolex

närbild polering

 

Funderar du på att helrenovera eller utföra delrenovering av din Rolex, maila anders@fors.org eller smsa bilder till 070-7762600. Mindre reparationer kan vi utföra på 1 vecka och helrenovering inom 2 veckor.

Se även tidigare renovering av Rolex Oyster Cosmograph , den gick från utrop 185.000,- till rekordpris 330.000,-

Bästa hälsningar

Guldsmed Anders Fors

Etabl. 1977

Stockholm

 

Armring i guld

Tillverka guldsmycke

Efter att vi skissat upp förslag i cad till kunden och hon godkänt skisserna så påbörjar vi att tillverka smycket. I våra skisser så har vi samtliga mått och detta underlättar vid arbetet med att göra smycket. Nedan så ser ni hur vi ritsat upp stjärnorna  på guldplåten vi valsat upp.

tillverka smycke i guld

Nu börjar allvaret…

Efter att vi ritsat så börjar det bli riktigt allvar. Nu får inga misstag ske, för sågar vi fel så är det bara att göra om. Guldplåten har vi placerat på filnageln (träbit i hårt träslag, vanligtvis ask). Emellanåt så vaxar vi sågbladet så det löper lätt genom guldplåten.

sågning i guldplåt

Guldstjärnorna är sågade

Allt gick bra och nu är guldstjärnorna sågade. Nu återstår en hel del arbete med filning och finishering.

guldstjärnor utsågade i guld

Löda i guld

Stjärnan som är genombruten skall lödas fast på en rund guldtråd som vi tillverkat. Att hårdlöda 18 k guld sker med slaglod. Man får inte värma för mycket så man smälter intilliggande delar av smycket. Det får inte heller vara för lite värme, för då blir det en så kallad kallödning, vilken lätt brister i framtiden.

Viktigt vid lödning är att värma upp hela föremålet och sen när en jämn uppvärmning skett så kan man koncentrera lågan mot lödfogen.

armring i guld lödes

Handgjorda unika smycket klart!

Det är alltid en härlig känsla att tillverka ett unikt smycke helt för hand. Även för kunden är det en speciell känsla att bära ett stycktillverkat smycke. Denna kund hade också gammalt guld som användes vid tillverkningen av dessa örhängen och armring.

armring och örhänge i guld i form av stjärna

Varmt välkommen att boka ett möte och få ditt drömsmycket designat och tillverkat

Mvh

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Design av unik klackring

Designa ring

Att skapa något unikt som vi inte tidigare gjort är alltid kul. Visst finns det namnringar, men dessa är ofta massproducerade och av genomgående låg kvalité i låg guldhalt eller ren bijouteri. Här fick vi uppdraget att skapa en egen unik ring med genomgående hög kvalité och i massivt guld

fotorealistisk skiss av klackring

2 olika designförslag

När vi designar en ring så kan det ibland bara vara små detaljer som skiljer sig åt. Vi har alltid fokus på kvalité och därför skissar vi inte upp tunna ringar som går sönder, utan vi vill ha bra godstjocklek så ringen blir hållbar. På bilden nedan så ser ni två varianter av ringen. Den övre gjorde vi något något mindre platta och gick ner något i godstjocklek. Sen så gjorde vi också bokstäverna i ca 1,3 mm godstjocklek istället för att gå hela vägen ner mot fingret.

Det blir ändå en mycket kraftig ring då många maskingjorda massproducerade klackringar idag kan ha en godstjocklek på 0.2 – 0.35 mm. När ringar är så tunna så blir det bucklor och efter några år så är det bara att smälta ner. Innan vi startar att skissa fram förslag så frågar vi alltid om budget och det är av respekt till kunden så vi tar fram förslag i rätt prisklass.

2 designförslag av klackring

DIF ringen är klar och fotas

För att förstärka intrycket av bokstäverna DIF så matterade vi ytan på bokstäverna, men valde att högglanspolera ringens övriga ytor. Innan högglanspolering så gick vi över hela ytan med en liten mekanisk roterande smidestrissa för att ytan skulle få rätt finish. Efter detta så bearbetar vi ringen med olika slippapper ner till 1000 i finhet och därefter slipas ringen på en slipmotor och avslutningsvis sker högglanspolering.

ovanliga klackringar

DIF – ovanlig klackringsdesign

Ja, det blev riktigt lyckat. Om ni tittar noga på bilden nedan så ser ni att bokstäverna har ett spår ner på ringens sida, allt för att förstärka intrycket av bokstäverna.

guldklackring för Djurgårdare

Att designa något unikt

Det var många timmar designade innan vi fick fram bokstäverna i DIF på rätt sätt. Sen var det mycket arbete med att tillverka ringen och finishera den perfekt, men resultatet blev mycket gott.

unik klackring designas

Alla är ju nu inte Djurgårdare så för oss är det endast fantasin som sätter gränser på vad för unik ring vi kan designa åt er. Vid ett möte så stämmer vi av er budget, tittar på handen som ringen skall sitta på, vad ni vill ha för material i er ring. I vår ateljé har vi 3 Guldsmeder, varav en med Mästarbrev och sen så har vi en mycket duktig handgravör. Tillsammans är vi ett härligt kreativt team som tillsammans bollar idéer om vi någon gång mot förmodan kör fast.

18 k guld har en bra motståndskraft och tål daglig användning. Silver är en för mjuk ädelmetall många gånger att använda till en ring med text, mönster eller med ädelstenar.

Självfallet så är det inte enbart klackringar vi designar utan vår främsta nisch är att designa styckgjorda unika vigselringar för kvinnor och män.

Varmt välkommen att boka ett möte. Enklast är att maila andersf@ors.org eller smsa förslag på tid till 070-7762600.

Anders Fors

Guldsmed

 

Smaragdring ändras i storlek

Smaragdring ökas i storlek

En kund har köpt en ring med smaragd. Hon hör av sig till mig på telefon och vill att smaragdringen skall ökas i storlek. Oftast när man ökar en ring i storlek så kanske det rör sig om 1/2 – 1 nummer. Efter över 40 år som Guldsmed så löser jag det mesta så jag svarade ”det kan jag hjälpa dig med”.

Väl på plats så mäter jag storleken på hennes på auktion förvärvade smaragdring. Jag mäter ringen och den visar sig vara i normalstorlek 16,86 mm, mätt med ett elektroniskt skjutmått. Jag använder mig alltid av elektroniska skjutmått, då ett ringmåtts måttangivelse sällan stämmer och därför är det klokt att alltid kontrollera med skjutmåttet.

smaragdring ökas i storlek

Smaragdring sågas upp

Jag tar mått på hennes hand och ringen skall ökas ända upp till 20,3 mm i diameter. Det är väldigt mycket att öka en ring i storlek och jag tror de flesta yngre Guldsmeder inte skulle vågat sig på uppdraget. För mig så är jobb som dessa en utmaning. Det mesta går att lösa om man tänker till lite.När man ökar en ring väldigt mycket i storlek som har infattade stenar ner på ringskenan  så är det risken att ringen blir äggformad.

Det kanske inte syns när ringen sitter på fingret, men visst är det roligare om jag lyckas med att behålla ringens form. För att uppnå detta så sågar jag in två spår på ringens insida intill fattningen där smaragden sitter infattad.

På bilden så ser ni också att jag sågat upp ringskenan eftersom jag sen skall sätta i en ca dryg 10 mm lång guldbit.

smaragdring sågas upp inför storleksändring

Närbild på sågade spår

Här är en närbild på hur jag sågat dessa två spår i ringskenan intill fattningen. Djupet är ca halva godstjockleken och på så vis undviker jag att påverka infattningen av ringens diamanter som sitter utefter halva ringen.

guldring med smaragd minskas eller ökas

Smaragdring större storlek

Nu har jag satt i guldbiten och smaragdringen är storleksändrad. En smaragd är en mycket ömtålig sten och att utsätta den för värme kan sluta illa. Vi använder oss av lasersvets och då eliminerar vi värmeutvecklingen.

På bilden så ser ni första lasersvetsningen, som sedan kompletteras med en bredare lasersvetsfog så att den sedan inte syns.

Jag tar också och lasersvetsar de två spåren jag sågat intill fattningen där smaragden sitter infattad.

smaragdring större storlek

Smaragdring storleksändrad

Nu är ringen klar. Jag har finischerat, slipat och polerat ringen. Det man skall akta sig för är att utsätta en smaragd för hett vatten eller ultraljudstvätt. Skälet till detta är att en smaragd har oftast naturliga sprickor och dessa behandlas med olja. Förr användes rapsolja då den har samma ljusbrytningsindex som smaragden (1,56 – 1,60). Internationellt så kallas denna behandling ”oil treated” och Cederolja används ibland.

Om en smaragd ring som är oiltreated utsätts för hett vatten med rengöringsmedel, eller ändå värre, ett ultraljudsbad då kan oljan försvinna ur smaragden och sprickorna blir synliga. För att inte detta skall riskera att hända så borsta jag endast av diamanterna med svagt rengöringsmedel och jag utsätter endast smaragden för ljummet vatten och lätt borstning med en mjuk tandborste.

smaragdring storleksändrad

Smaragdring med diamanter nu i större storlek

Med stark förstorad bild så ser ni kanske en svag svag antydan till att en guldbit satts dit. Ringen var gjord i 18 k gult guld och i Sverige så använder vi oss av rött guld. För att få så nära rätt nyans som möjligt så legerar jag fram en guldbit som har lite mer silver i sig så färgen blir så överensstämmande som möjligt.

smaragdring med diamanter större storlek

Ändrad storlek smaragdring

Nu mäter vi en sista gång storleken på ringen. Den var tidigare ca 16,9 mm och är nu ca 20,3 mm. Jag har också kontrollerat infattningen av diamanterna och allt sitter som det ska och har inte påverkats negativt av storleksändringen.

ändrad storlek smaragdring

Har ni någon ring som ni vill ändra storleken på, större eller mindre, smsa en bilder på ringen till 070-7762600 så får ni snabbt svar. Det går också maila mig på anders@fors.org .

Önskar ni besöka min ateljé så måste ni först boka tid

 

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977