Rolex GMT Master – översyn boett

En stål Rolex kan efter många år se ut som bilden nedan. Går det göra något åt detta? Ja, men absolut inte genom att försöka enbart fila och smärgla bort skadorna. Det måste till att använda en lasersvets på skickligt sätt och lägga i rostfritt stål med den.

kraftigt skadat bandhorn Rolex

Bandhorn lasersvetsas

Jag börjar gå på de värsta skadorna med lasersvetsen. På bilden nedan ser ni hur det ser ut efter en första attack med lasersvetsen.

Bandhorn Stål Rolex

Renoveringen av bandhornet börjar ta form

Här har jag gått över en första gång och sen så får jag gå över en gång till för att få det önskade slutresultatet.

lasersvetsning Rolex GMT

Rolex GMT-Master Oyster

Svart urtavla och ett förvånansvärt gott skick på safirglaset. En första mattering av ytorna har skett, men mer polering och tejpande återstår.

Rolex stål med svart urtavla

Bandhornet åtegärdat

Nu är bandhornens nednötta ytor åtgärdats och sen har ytorna behandlats i flera steg innan jag slutligen högglanspolerat. Jag polerade baksidan och matterade, men valde att inte ta bort allt små små märken på boettens baksida då det nästan kan kännas att jag överrenoverar den då. Lite av tidens tand kan man väl ha kvar på en klocka som är över 25 år.

Närbild av stålrolex

Helbild av baksidan på boetten

Det blev bra och enträget finischeringsarbete ger resultat, något som jag lärt mig med mer än 40 år som Guldsmed.

baksidan av boetten stål Rolex

Spegelblank finisch

Att polera en klocka utan att ta bort repor och hack är ingen bra metod. Det riskerar att förstöra din klocka. Att bearbeta en yta inför en slipning och polering bygger på att man hela tiden arbetar från olika håll.

boett Rolex GMT

Såsom i en spegel…

Att se sig själv hållande en mobilkamera är en god belöning efter mycket slit med att arbeta med rostfritt stål.

Högglanspolerad Rolex

Dagen avslutas med en sista bild av den renoverade Rolexklockan

Jag är nöjd och har fullföljt ännu ett roligt renoveringsuppdrag.

Finischering, slip och högglanspolering av Rolex

Har ni en Rolex som ni önskar renoverad, smsa bra bilder till 070-7762600 eller maila anders@fors.org så återkommer jag med synpunkter om vad jag tror klockan skulle behöva för åtgärder.

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

 

Stretchad Guld Rolex

Efter 30 år uppstår självfallet slitage även på välgjorda klockor. Bilden visar en Rolex presidential som är kraftigt stretchad. För mig som Guldsmed med över 40 år i yrket så är detta inget jag förvånas över. Även de kraftigaste armlänkar och klockband slits. Det är mekanisk nötning som sliter och många gånger så kan t.ex. tråden i ett guldarmband nötas ned till mindre än hälften. Förutom att armlänken blir sladdring så blir den också längre.

Inför en helrenovering som denna så tittar jag på skadorna och på denna klocka så är det märken på boett, buckliga och kraftigt nötta länkar.

stretchad rolexlänk guld

Efter renoveringen

Innan jag går igenom renoveringen så gör jag här en snabb visning av hur tät och rakt Rolexlänken är när jag håller den vågrätt efter renoveringen.

renoverad rolex

Påbörjad demontering av Rolex

Jag har här påbörjat demontering av band och boett. Efter detta så kommer jag såga och fräsa bort alla länkar så jag får dem lösa. Viktigt är att märka upp alla länkar så att doseringen sedan blir korrekt.

sliten rolex klockband

Närbild av sliten första länk vid boett

Klockband slits normalt mest vid boetten. Här ser ni en närbild av en kraftigt sliten första länk, närmast boetten. Hålet är ovalt och även ovansidan av länken har slitits och blivit tunnare. Den nötta utsidan lägger jag på guld med hjälp av lasersvets. Utöver slitaget så ser ni också all den smuts som en klocka samlar på sig under många år. Detta tar vi bort med hjälp av ultraljudstvätt.

kraftigt slitna hål i guldrolex

Lagning slitet hål

Det går renovera på olika sätt, men när ett hål är så kraftigt slitet som detta så väljer jag att använda mig av ett guldcharnier som jag placerar i hålet. Detta charnier (rör) fixeras sedan på rätt plats med lasersvets och hårdlödes därefter.

förstärkning av armbandsfäste

Första länken vid boetten på en Guldrolex

Här är den andra första länken och som ni ser så är den inte lika kraftigt sliten. Även här väljer jag att sticka in ett guldcharnier.

guldrolex urfäste

Bucklor på länkarna

En Guldrolex har inte massiva länkar. Skulle då ett massivt armband hålla bättre? I ett avseende så skulle de bli tåligare, bucklor skulle inte kunna uppstå vid ovarsam behandling som på dessa bilder nedan. Armbandet skulle dock bli så tungt om det gjordes massivt att länkarna skulle utstå ett större slitage.

Kunder hör av sig och är förtvivlade övar att de fått fula bucklor på utsidan eller insidan av sin länk. Jag har sett reparationer utförda av Guldsmeder som valt att fylla i skadan med slaglod. Det sker genom att smälta ner guld som har en lägre smältpunkt. Problemet med dessa lagningar är att slaglod har en annan färg och det går aldrig att få en snygg lagning utförd på detta vis.

På bilden nedan ser ni hur jag åtgärdar en buckla i länken. Jag använder mig av lasersvets och lägger på material i samma legering och guldhalt. På så vis så syns ingen färgskiftning. Efter att jag med lasern fyllt i guld så finischeras länken och skadan blir helt osynlig.

lasersvetsning av bucklor på rolexarmband

Renovering mellanlänken

Rolexlänkarna har en halvrund form och mellanbitarna mäter ca 8 mm i längd, ca 6 mm i bredd och ca 3 mm i höjd. På bilden ser ni hur jag placerat nya fräscha charnier som fixerats med laser och sen skall hårdlödas.

förstärkning länkar rolex

Hackmärke på boettens baksida

På bilden ser ni hackmärken och fula repor. Om man väljer att försöka fila och smärgla bort dessa så blir boetten tunnare och det är något som vi absolut inte skall göra. I stället så väljer jag att använda mig av lasersvetsen och fylla i de större hacken och reporna innan jag finischerar klockan.

repor och hack boett

Boetten har lasersvetsats

Hackmärket har nu fyllts i med guld med hjälp av lasersvetsen.

lasersvetsning av märken på guldrolex

Finischering av boetten

Att polera bort repor utan att först finischera är förkastligt. Skall man uppnå en snygg yta utan speglingar och konstigheter så måste man finischera klockan med fin smärgel (1000). Metodiskt skall man arbeta från olika håll tills man uppnått önskat resultat.

finischering av klockboett

Den blev kortare

Ja, bilden nedan visar den vänstra som är orenoverad och den högra där stiften bytts ut.

rolex länk vänster orenoverad höger med nya stift

Polering – en konst

Efter finischering så slipar jag lätt på motor och därefter högglanspoleras länkarna. Alltid vid polering skall man arbeta i olika riktningar.

högglanspolering rolex guld

Polering åt andra håller

Här har jag vridit länken 90 grader för att få en riktigt snygg yta.

polering av rolex armband

Nästan färdig renovering

Sidobitarna på detta armband är matta och mittenbiten högglanspolerad.

renovering av guldrolex armband

Armbandets baksida

Jag har nu matterat bandets baksida. Låset har justerats och jag har även bytt guldstiftet i låset.

matterad baksida rolexarmband

Provkörning

Att nu testa klockan på armen är en härlig upplevelse en vårdag som denna. Det är inte bara bilar som behöver översyn på våren, i vårt land så lever vi upp under den ljusa årstiden och då kommer verkligen en nyrenoverad Rolex till sin fulla rätt.

rolex guld

Låset och bandets undersida

Här en bild av den renoverade skönhetens undersida.

rolex presidential helrenoverad

Matterad och renoverad klockboett

Här ser ni klockans baksidan utan hackmärken och med matterad boett.

helrenoverad rolex

närbild polering

 

Funderar du på att helrenovera eller utföra delrenovering av din Rolex, maila anders@fors.org eller smsa bilder till 070-7762600. Mindre reparationer kan vi utföra på 1 vecka och helrenovering inom 2 veckor.

Se även tidigare renovering av Rolex Oyster Cosmograph , den gick från utrop 185.000,- till rekordpris 330.000,-

Bästa hälsningar

Guldsmed Anders Fors

Etabl. 1977

Stockholm

 

Tillverka guldsmycke

Efter att vi skissat upp förslag i cad till kunden och hon godkänt skisserna så påbörjar vi att tillverka smycket. I våra skisser så har vi samtliga mått och detta underlättar vid arbetet med att göra smycket. Nedan så ser ni hur vi ritsat upp stjärnorna  på guldplåten vi valsat upp.

tillverka smycke i guld

Nu börjar allvaret…

Efter att vi ritsat så börjar det bli riktigt allvar. Nu får inga misstag ske, för sågar vi fel så är det bara att göra om. Guldplåten har vi placerat på filnageln (träbit i hårt träslag, vanligtvis ask). Emellanåt så vaxar vi sågbladet så det löper lätt genom guldplåten.

sågning i guldplåt

Guldstjärnorna är sågade

Allt gick bra och nu är guldstjärnorna sågade. Nu återstår en hel del arbete med filning och finishering.

guldstjärnor utsågade i guld

Löda i guld

Stjärnan som är genombruten skall lödas fast på en rund guldtråd som vi tillverkat. Att hårdlöda 18 k guld sker med slaglod. Man får inte värma för mycket så man smälter intilliggande delar av smycket. Det får inte heller vara för lite värme, för då blir det en så kallad kallödning, vilken lätt brister i framtiden.

Viktigt vid lödning är att värma upp hela föremålet och sen när en jämn uppvärmning skett så kan man koncentrera lågan mot lödfogen.

armring i guld lödes

Handgjorda unika smycket klart!

Det är alltid en härlig känsla att tillverka ett unikt smycke helt för hand. Även för kunden är det en speciell känsla att bära ett stycktillverkat smycke. Denna kund hade också gammalt guld som användes vid tillverkningen av dessa örhängen och armring.

armring och örhänge i guld i form av stjärna

Varmt välkommen att boka ett möte och få ditt drömsmycket designat och tillverkat

Mvh

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Designa ring

Att skapa något unikt som vi inte tidigare gjort är alltid kul. Visst finns det namnringar, men dessa är ofta massproducerade och av genomgående låg kvalité i låg guldhalt eller ren bijouteri. Här fick vi uppdraget att skapa en egen unik ring med genomgående hög kvalité och i massivt guld

fotorealistisk skiss av klackring

2 olika designförslag

När vi designar en ring så kan det ibland bara vara små detaljer som skiljer sig åt. Vi har alltid fokus på kvalité och därför skissar vi inte upp tunna ringar som går sönder, utan vi vill ha bra godstjocklek så ringen blir hållbar. På bilden nedan så ser ni två varianter av ringen. Den övre gjorde vi något något mindre platta och gick ner något i godstjocklek. Sen så gjorde vi också bokstäverna i ca 1,3 mm godstjocklek istället för att gå hela vägen ner mot fingret.

Det blir ändå en mycket kraftig ring då många maskingjorda massproducerade klackringar idag kan ha en godstjocklek på 0.2 – 0.35 mm. När ringar är så tunna så blir det bucklor och efter några år så är det bara att smälta ner. Innan vi startar att skissa fram förslag så frågar vi alltid om budget och det är av respekt till kunden så vi tar fram förslag i rätt prisklass.

2 designförslag av klackring

DIF ringen är klar och fotas

För att förstärka intrycket av bokstäverna DIF så matterade vi ytan på bokstäverna, men valde att högglanspolera ringens övriga ytor. Innan högglanspolering så gick vi över hela ytan med en liten mekanisk roterande smidestrissa för att ytan skulle få rätt finish. Efter detta så bearbetar vi ringen med olika slippapper ner till 1000 i finhet och därefter slipas ringen på en slipmotor och avslutningsvis sker högglanspolering.

ovanliga klackringar

DIF – ovanlig klackringsdesign

Ja, det blev riktigt lyckat. Om ni tittar noga på bilden nedan så ser ni att bokstäverna har ett spår ner på ringens sida, allt för att förstärka intrycket av bokstäverna.

guldklackring för Djurgårdare

Att designa något unikt

Det var många timmar designade innan vi fick fram bokstäverna i DIF på rätt sätt. Sen var det mycket arbete med att tillverka ringen och finishera den perfekt, men resultatet blev mycket gott.

unik klackring designas

Alla är ju nu inte Djurgårdare så för oss är det endast fantasin som sätter gränser på vad för unik ring vi kan designa åt er. Vid ett möte så stämmer vi av er budget, tittar på handen som ringen skall sitta på, vad ni vill ha för material i er ring. I vår ateljé har vi 3 Guldsmeder, varav en med Mästarbrev och sen så har vi en mycket duktig handgravör. Tillsammans är vi ett härligt kreativt team som tillsammans bollar idéer om vi någon gång mot förmodan kör fast.

18 k guld har en bra motståndskraft och tål daglig användning. Silver är en för mjuk ädelmetall många gånger att använda till en ring med text, mönster eller med ädelstenar.

Självfallet så är det inte enbart klackringar vi designar utan vår främsta nisch är att designa styckgjorda unika vigselringar för kvinnor och män.

Varmt välkommen att boka ett möte. Enklast är att maila andersf@ors.org eller smsa förslag på tid till 070-7762600.

Anders Fors

Guldsmed

 

Smaragdring ökas i storlek

En kund har köpt en ring med smaragd. Hon hör av sig till mig på telefon och vill att smaragdringen skall ökas i storlek. Oftast när man ökar en ring i storlek så kanske det rör sig om 1/2 – 1 nummer. Efter över 40 år som Guldsmed så löser jag det mesta så jag svarade ”det kan jag hjälpa dig med”.

Väl på plats så mäter jag storleken på hennes på auktion förvärvade smaragdring. Jag mäter ringen och den visar sig vara i normalstorlek 16,86 mm, mätt med ett elektroniskt skjutmått. Jag använder mig alltid av elektroniska skjutmått, då ett ringmåtts måttangivelse sällan stämmer och därför är det klokt att alltid kontrollera med skjutmåttet.

smaragdring ökas i storlek

Smaragdring sågas upp

Jag tar mått på hennes hand och ringen skall ökas ända upp till 20,3 mm i diameter. Det är väldigt mycket att öka en ring i storlek och jag tror de flesta yngre Guldsmeder inte skulle vågat sig på uppdraget. För mig så är jobb som dessa en utmaning. Det mesta går att lösa om man tänker till lite.När man ökar en ring väldigt mycket i storlek som har infattade stenar ner på ringskenan  så är det risken att ringen blir äggformad.

Det kanske inte syns när ringen sitter på fingret, men visst är det roligare om jag lyckas med att behålla ringens form. För att uppnå detta så sågar jag in två spår på ringens insida intill fattningen där smaragden sitter infattad.

På bilden så ser ni också att jag sågat upp ringskenan eftersom jag sen skall sätta i en ca dryg 10 mm lång guldbit.

smaragdring sågas upp inför storleksändring

Närbild på sågade spår

Här är en närbild på hur jag sågat dessa två spår i ringskenan intill fattningen. Djupet är ca halva godstjockleken och på så vis undviker jag att påverka infattningen av ringens diamanter som sitter utefter halva ringen.

guldring med smaragd minskas eller ökas

Smaragdring större storlek

Nu har jag satt i guldbiten och smaragdringen är storleksändrad. En smaragd är en mycket ömtålig sten och att utsätta den för värme kan sluta illa. Vi använder oss av lasersvets och då eliminerar vi värmeutvecklingen.

På bilden så ser ni första lasersvetsningen, som sedan kompletteras med en bredare lasersvetsfog så att den sedan inte syns.

Jag tar också och lasersvetsar de två spåren jag sågat intill fattningen där smaragden sitter infattad.

smaragdring större storlek

Smaragdring storleksändrad

Nu är ringen klar. Jag har finischerat, slipat och polerat ringen. Det man skall akta sig för är att utsätta en smaragd för hett vatten eller ultraljudstvätt. Skälet till detta är att en smaragd har oftast naturliga sprickor och dessa behandlas med olja. Förr användes rapsolja då den har samma ljusbrytningsindex som smaragden (1,56 – 1,60). Internationellt så kallas denna behandling ”oil treated” och Cederolja används ibland.

Om en smaragd ring som är oiltreated utsätts för hett vatten med rengöringsmedel, eller ändå värre, ett ultraljudsbad då kan oljan försvinna ur smaragden och sprickorna blir synliga. För att inte detta skall riskera att hända så borsta jag endast av diamanterna med svagt rengöringsmedel och jag utsätter endast smaragden för ljummet vatten och lätt borstning med en mjuk tandborste.

smaragdring storleksändrad

Smaragdring med diamanter nu i större storlek

Med stark förstorad bild så ser ni kanske en svag svag antydan till att en guldbit satts dit. Ringen var gjord i 18 k gult guld och i Sverige så använder vi oss av rött guld. För att få så nära rätt nyans som möjligt så legerar jag fram en guldbit som har lite mer silver i sig så färgen blir så överensstämmande som möjligt.

smaragdring med diamanter större storlek

Ändrad storlek smaragdring

Nu mäter vi en sista gång storleken på ringen. Den var tidigare ca 16,9 mm och är nu ca 20,3 mm. Jag har också kontrollerat infattningen av diamanterna och allt sitter som det ska och har inte påverkats negativt av storleksändringen.

ändrad storlek smaragdring

Har ni någon ring som ni vill ändra storleken på, större eller mindre, smsa en bilder på ringen till 070-7762600 så får ni snabbt svar. Det går också maila mig på anders@fors.org .

Önskar ni besöka min ateljé så måste ni först boka tid

 

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Laga vintagering

Idag så är det populärt att köpa begagnade smycken på auktion. Dessa smycken omnämns ibland som Vintage. Ringen på bilden nedan kanske för mig som Guldsmed inte är en klassisk ring i hög vintage klass, men kan ändå för kunden vara ett kärt minne eller en ring som hon tycker om formgivningen på.

Jag gissar att denna diamantring är från 1980-talet och har över 30 års slitage. Går en sådan ring att rädda? Är den värd att rädda? Om kunden tycker om ringen och är beredd att lägga en slant för en ordentlig renovering, jag då är det ett objekt som går att förvandla och sen går att använda igen under många år.

sliten guldring vintage

Mycket sliten vintage diamantring

Denna ring har lite av halokaraktär över sig. På bilden ser ni att diamantringen är mycket sliten. Klorna är mycket slitna och måste förstärkas.

diamantring mycket sliten

Vintage smycke

Ibland så tror jag att äldre slitna smycken kan få köparen att känna att den bär på en historia. Det ligger en del i det, tänk att en ring har suttit på ett finger under över 30 år och nu skall återuppstå i sitt forna utseende.

Kan tillägga att denna diamantring faktiskt kommer att bli bättre i flera avseenden än när den va ny, då jag gör skenan både kraftigare och bredare. Innan jag påbörjar renoveringen så ultraljudstvättas ringen så allt smuts lossnar. Om inte detta görs så kan gammal smuts brännas fast sen när jag hettar upp ringen i samband med hårdlödning.

vintage smycke tilltryckt skena

Mäta storlek på ring

Att mäta storleken på ringen innan jag sätter igång med renoveringen är viktig. Här använder jag mig av ett digitalt skjutmått.

mäta storlek på diamantring med skjutmått

Mäta ringskenans tjocklek

Denna ringskena är efter många års slitage väldigt tunn. Den är endast 0.56 mm tjock och jag kan gissa att den var kanske 0.80 mm när den var ny.

tunn skena på diamantring

Bredd på ringskenan

Jag mäter även bredden på ringskenan och kan konstatera att den också är väldigt tunn, den mäter 1,45 mm

smal skena på diamantring

Göra ringskena kraftigare

Efter att jag mätt mätt ringen så tar jag och sågar bort halva ringens skena och gör en ny kraftigare. Då denna ring är gjord i 18 k gult guld så måste jag blanda till guld i rätt färg så inte någon nyansskillnad syns. På bilden ser ni längs till vänster den gamla ringskenan och i mitten den nya betydligt kraftigare och till höger diamantringens överdel.

göra ringskena kraftigare

Ny ringskena på diamantring

Nu har jag lasersvetsat fast den nya kraftigare ringskenan. Efter detta är gjort så skall jag hårdlöda ringen från insidan med slaglod i rätt nyans så ingen lödfog blir synlig.

ny ringskena på diamantring

Förstärka klor på sliten diamantring

Ringskenan är nu hårdlödd och jag har påbörjat finisheringen av ringen. Skarven syns inte och jag har också fräst bort en av trådarna som går upp mot stenarna och blir en klo. Mitt och högst upp i bild ser ni en ny klo som jag också lasersvetsat fast.

förstärka klor på guldring med diamanter

Ringskenan har gjort tjockare

Innan renoveringen av guldringen så var den endast 0.56 mm tjock. Nu efter att jag satt dit en kraftigare ringskena så mäter jag igen. Nu är den 1,46 mm, dvs nästan 3 ggr så tjock.

ringskenan på guldring har gjorts tjockare

Bredd ringskena

Även bredden på ringskenan ville jag göra något åt för att förbättra ringens hållbarhet. När man som i detta fall ökar bredden från 1,45 mm till 2,74 så gäller det att göra detta så att ringens design inte försämras. På bilden nedan så ser ni den gamla tunna ringskenan och ringen efter renoveringen med den betydligt kraftigare skenan. Formmässigt har ringen vunnit på att jag gjorde skenan kraftigare.

diamantring får ny bredare ringskena

Renoverad vintagering

Nu är ringen klar. Alla klor har förstärkts samt en byttes helt ut. Alla repor och allt slitage på ringen har åtgärdats. Slutligen efter högglanspolering så har ringen ultraljudstvättats en sista gång så att all polerpasta tvättas bort.

renoverad vintagering

Lagad vintagering med diamanter

Nu provar jag att sätta ringen på mitt lillfinger och fotar den så att en helhetsbild fås av renoveringen. Jag är nöjd över resultatet och ringen har fått ett nytt liv.

lagad vintage ring med diamanter

Har ni en ring som ni vill ha renoverad, maila bilder till anders@fors.org eller smsa bild till 070-7762600

Jag tar endast bokade besök

Mvh

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Breitling superocean poleras

Hur tar man bort repor på en Breitling superocean? En stålklocka med repor, går dessa poleras bort? Nej nej, att ge sig på en klocka med repor med lumptrissa (polertrissa) är inte att rekommendera. Mindre repor skall alltid först finisheras i flera steg och sist av allt lätt poleras. Har en klocka djupare slagmärken och hack så går det att ta bort dessa med laser och därefter finishera i alla steg och sist av allt polera.

Klockan på denna bild hade inga djupare skador så laser var inte nödvändigt på denna Breitling.

närbild av repig breitling

Polering av Breitling klar

När en klocka finisheras, slipas och poleras så måste detta ske med försiktighet och utföras först när du har mångårig kunskap. Man måste arbeta med finishering, slipning och polering från olika håll. Sker detta korrekt så blir det inga avrundade kanter eller speglingar på ytan. Min far som också var Guldsmed sa att för när större Guldsmedsverkstäder hade en yrkesgrupp som kallades för sliperskor (ett kvinnojobb på den tiden) så kunde en skicklig sliperska höja slutresultatet på ett mediokert guldsmedsarbete.

Likaväl kunde en dålig sliperska förstöra det mest fantstiska guldsmedsarbete. Idag så finns inga större Guldsmedsverkstäder och yrkesgruppen sliperskor har försvunnit i historien. Idag så ligger detta ansvar helt på Guldsmeden själv. Efter över 40 år i yrket så har jag lärt mig hur en yta skall behandlas för att få hög finish.

närbild av polerad breitling

Renovering av Breitling

Att kalla detta för en renovering är kanske att ta i då jag inte är någon urmakare och inte gör någon genomgång av verket. Efter klockan polerats lätt så tvättas den, då det mellan urband och boett samlas en hel del smuts.

finisherad breitling

Fler bilder Breitling

Det är lite roligt att dokumentera en klocka före och efter.

Breitling slipad och polerad

Dags att prova

Det är lite som att provköra en bil när jag har iordningställt en klocka. Jag är nöjd och kunden behövde bara vara utan sin älskade Breitling 3 dagar.

renoverad Breitling superocean

Har ni en klocka som ni vill snygga till eller göra en större renovering av boett eller länk, smsa en bild till 070-7762600 alternativt maila mig på anders@fors.org

Jag tar endast bokade besök och enklast sker en bokning via mail eller att ni skickar ett sms

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Renovering av klockboett

En kund kommer in med en klocka som har väldigt kraftiga skador. Att renovera klockboett som denna kräver lite planering. Att försöka slipa bort djupa skador i form av hack och märken är inte bra. Dels så minskas godstjockleken och sen uppstår lätt speglingar på klockans ytor.

Med hjälp av lasersvets så går vi över klockans djupare skador och därefter finisherar vi ytorna. Då behöver vi inte smärgla bort material utan endast går över ytorna med 800 – 1000 i finaste slippapper och därefter lätt slip och puts.

repig klockboett

 Renoverad klockboett

Nu är klockboetten i guld klar. En renoverad klockboett där det nu endast återstår montering av glas och urverk. I vissa fall så behövs inte urverk och glas tas ur, men i detta fall så hade kunden lämnat urverket för genomgång och lämnade samtidigt boetten till oss för renovering.

Efter polering så ultraljudstvättas boetten och blåses ren med högtrycksluft.

renoverad klockboett

Önskar ni få hjälp med renovering av er klockboett så går det bra att kontakta oss via mail, anders@fors.org alternativt smsa bild på klockan till 070-7762600

Vi åtar oss även renoveringar och reparationer av urband och Rolex (boetter och armband), se gärna exempel på en Rolex Oyster, Cosmograph vi utförde till stor glädje för kunden.

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Förstora ringen

Att förstora guldringen från 17,4 till 19.9 är mycket. 19,9 ./. 17,4 = 2,5 x 3,14 (pi) = 7,85 mm. På bilden ser ni att jag börjat såga i ringen då en så pass stor storleksökning kräver isättning av bit. Ska en ring ökas 1/3 nr så går det ibland att sträcka ringen. Många gånger hör man kunder säga ”jag behöver ringen utslagen”. Så går det sällan till, då en ökning genom att med hammare bearbeta ringskenan leder till att den blir tunnare.

I enstaka fall kan det gå om ringen är kraftigt gjord och har en sten infattad och det endast rör sig om 1/4 dels nummer.

förstora ringen

Såga upp guldring

På bilden nedan så ser ni ringen uppsågad. Det gäller att planera var ringen skall sågas upp. Det är trevligt om kunden kan få behålla orginalgravyren, vilket oftast inte är några problem, då vi använder oss av lasersvets. En laser ger en väldigt hög precision och även en svetsfog som som förhindrar att fogen sedan syns.

såga upp guldring

Isättning av bit guldring

Nu har jag satt i en guldbit som är ca 8 mm lång. Det gäller att passa in den noga så det inte blir någon glipa någonstans.

isättning bit guldring

Guldring lasersvetsas

Jag sätter mig sedan vid lasersvetsen och kör med hög effekt på den så svetsfogen blir djup. Fördelen med lasersvetsning på ringens utsida är att kunden inte kommer se någon nyansskillnad på guldets färg. Använder man sig av hårdlödning så har slaglodet (det som man löder med) en liten annan nyans, vanligen något gulare. Många gånger ser man gamla ringar ute på marknaden som har storleksändrat med synlig lödfog och dåligt utförda storleksändringar. En korrekt utförd storleksändring med hjälp av laser syns inte.

guldring lasersvetsas

Guldring ökad storlek

Guldringen är nu färdig och ökad i storlek.

förstora ringen

Närbild av perfekt storleksändring

På bilden nedan så ser ni en närbild av den storleksändrade släta vigselringen.

perfekt storleksandring

Vi tar endast bokade besök, måndag – torsdag 9.00 – 21.00, samt fredagar 9.00 – 14.00. När du bokat tid och sedan kommer till vår ateljé så får du tala med någon av våra Guldsmeder, Anders Fors, Jenny Fors Gentele. Önskar ni handgravyr utförd så gör Arthur detta och tar fram skissförslag.

Vi har som målsättning att göra perfekta storleksändringar och att även du som kund får tillbaka ringen snabbt. Normalt så tar det endast 1 – 3 dagar. Det går även att skicka ringar till oss för storleksändring, då skall ni skicka ringen som rek, läs mer om detta på följande sida.

Varmt välkomna med en tidsbokning

Guldsmed Anders Fors

Guldsmedsmästare Jenny Fors Gentele

Bröllopsmässan Grand

Min dotter Jenny Fors Gentele, ägare till företaget JFG Ädelsmide (Jewellery by Jenny) var tillsammans med sin bror David Fors på bröllopsmässan på Grand Hotell i Stockholm. En stolt far noterar att åren går. Den 18 januari 2017 så fick Jenny sitt Mästarbrev i Guldsmedsyrket.

Sedan några månader har nu även David fått ett alltmer ökat intresse för Guldsmedsyrket. Han har redan gjort ringar i både silver och guld som är av godkänd kvalité. Envis som han är fick han göra om en fattning 6 gånger innan jag gav honom godkänt. Vad månde skall det bli av honom, han fyller 14 i april.

Bröllopsmässan Grand med Jenny och David Fors

Jenny kommer ställa ut även på Bröllopsmässan i Älvsjö den 17-18 februari 2018.

Guldsmed Haldor Fors

Min far, Guldsmeden Haldor Fors hann tyvärr inte uppleva att även hans barnbarn valde att bli Guldsmed och kanske även ytterligare ett, David. Traditionen sedan 1806 med Guldsmeder i familjen är säkrad. En sak är klar, jag är en stolt far!

Guldsmed Haldor Fors

Varmt välkomna att boka ett möte i vår ateljé, eller möt oss på Bröllopsmässan.

Mvh

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977