Chat with us, powered by LiveChat

Ihålig klackring

Tunn klackring

En tunn klackring som är öppen under är inte skön på fingret. Om klackringen som i detta fall har hyggligt godstjocklek på plattans ovansida och sidor, då kan det vara värt att förbottna klackringen. Vad menas nu med detta? Jo det är att jag som guldsmed tillverkar en innerskena som täcker igen håligheten på plattans insida.

Många nyare klackringar från Guldfynd, Albrekts och andra butikskedjor som säljer massproducerade klackringar så är de oftast idag förbottnade, dvs är inte öppna under som på denna klackring. De är dock så tunna att någon förstärkning sällan är möjlig när bucklor eller annat behöver åtgärdas. Denna klackringen på bilden nedan är dock säkert minst 50 år gammal och då valde man istället att göra klackringen öppen under för att använda mindre guld, men ändå med så pass tjock guldplåt att den höll.

tunn klackring

Göra klackring större

Samtidigt som jag skall förbottna klackringen så önskas ringen göras större. Jag gör ordning en bleckbit i guld i rätt godstjocklek och lasersvetsar fast den i ringen.

klackring ökad i storlek

Ny innerskena i klackring

Jag valsar ordning en bit guld så jag får en lång bleckbit (guldplåt) något bredare än vad klackringen är på det bredaste stället. Lämplig godstjocklek är någonstans mellan 0.80 – 0.30 mm, men lite beroende på hur kraftig skena kunden vill ha. Efter att guldet valsats ut så måste jag glödja guldet så det blir mjukt och går att forma till en ring.

klackring kraftigare genom ny innerskena

Ringskenan till klackringen bockad

Nu är ringskenan som skall sitta på klackringens insida bockad rund. Skarven har lasersvetsats, vilket minskar risken för att den går upp vid senare lödning.

förbottning av klackring

Ringskenan på klackringen på plats

Nu har fogen på den breda ringskenan jag tillverkats lötts ihop och innerskenan har skjutits in i klackringen. För att få bort springor mellan klackringen och den nya innerskenan så utvidgar jag ringen på en svanhals. Svanhalsen träs ringen över och när jag drar i handtaget så expanderas stången som ringen placerats på och ringen pressas ut.

ny innerskena i guldklackring

Klackringens innerskena lödd

Nu har jag hårdlött innerskenan med rikligt med slaglod. När man som lekman ser denna bild kanske man undrar, hur ska detta kunna bli en snygg klackring igen. Men lugn – det ordnar en erfaren guldsmed utan problem.

klackring ny innerskena

Såga bort guld som sticker utanför klackringen

Nu har det överblivna guldet som sticker utanför klackringens form sågats bort. Nu tar jag fram en grov fil och tar bort lite mer och sen så filar jag med en finhuggen fil och därefter finisherar jag hela klackringen, utom ovansidan, med smärgelpapper. Avslutningsvis med en smärgelduk med 1200 grovlek. På bilden ser ni ett litet hål på klackringens insida. Detta hål borrade jag upp innan ringen löddes för att inte luft skall expandera och påverka lödmomentet. Efter lödning så sticker jag ner en guldtråd som lasersvetsas så hålet försvinner.

Efter detta så slipas och högglans poleras klackringen.

klackringen har nu fått innerskenans guld bortsågat

Renoverad och förstärkt klackring med gravyr

Här ser ni klackringen färdig, På ovansidan så syns den gamla handgravyren och om ni noga betraktar bilden såser ni inget av de lödningar som jag utfört.

 

renoverad klackring med gravyr

Klackring nu skön på fingret

Ja nu slipper bäraren av denna gamla klackring att ha en öppen ihålig insida som gör ont mot fingret. En gammal släktring har fått ett nytt liv.

Klackringen är klar och förbottnad

Har ni något gammalt ärvt smycke, klackring eller annat som ni vill renovera eller omarbeta. Anders Fors Guldateljé etablerades redan 1977 och familjen har varit verksamma som guldsmeder ända sedan 1806. I vår ateljé så har vi även handgravören Arthur Kolehmainen.

Vi tar endast bokade besök, så vänligen ring 070-7762600 eller maila anders@fors.org för tidsbokning

Mvh

Anders Fors

Guldsmed

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *