Chat with us, powered by LiveChat

Laga Guldarmband

Olika smycken slits olika mycket och det beror på hur smycket är utformat, men även var man bär sitt smycke och hur man hanterar det. Idag så fick jag in ett armband som skulle lagas – ett klassiskt gammalt stav-x armband. I Hägersten där vi har vår ateljé och Guldsmedsverkstad sedan 1957 så har området verkligen förändrats när det gäller ”bandverkstäder” – benämningen på den specialiserade yrkesgrupp inom Guldsmedsbranschen som svarade för tillverkningen av guldarmband och halskedjor. När jag var liten grabb på 1960-talet så fanns det vill jag minnas ca 4 st bandverkstäder i Hägersten.

reparation av guldarmband

 

Idag så finns inga sådana specialiserade verkstäder som enbart tillverkar guldarmband i området. Oj – kanske du tänker då – hur ska jag kunna få mitt gamla guldarmband reparerat? Nu är det faktiskt så att vi Guldsmeder också kan göra Guldarmband och halskedjor, men skillnaden att vi sitter inte och gör dessa på löpande band och flera i stöten som det gjordes under 1960-talet. Nej idag tillverkar vi styckvis och kanske lägger lite mer krut på att göra speciallänkar som bäraren får känna sig ensam om. Till höger i bild så ser ni Stav-x armbandet i 18 k rött guld där den ena säkerhets åttan saknas. Ett arbete som vi kan åtgärda utan några problem.

Är det då värt att laga sitt gamla ärvda guldarmband? Ja, om det i övrigt är välgjort och inte har varit reparerat en massa gånger tidigare så är det värt att laga. Vi har idag dessutom en enorm nytta av vår välutrustade maskinpark av bla lasersvets som möjliggör de mest besvärliga reparationerna av era gamla guldsmycken och guldarmband eller halskedjor.

ny säkerhetsåtta lagat armband

Bilden ovan visar nu armbandet reparerat och upputsat samt rengjort. Vi har samtidigt kontrollerat om det fanns andra delar av bandet som var slitet, men i detta fall så var det endast den ena säkerhetsåttan som saknades samt att vi passade på att justera armbandslåset och den andra säkerhetsåttan. Det vore ju dumt att riskera att tappa ett så värdefullt armband! Tänk också på att försäkringsbolagen många gånger inte ersätter förlust som beror på försumlighet av skötsel. Ett bra sätt att dokumentera dina kära guldarmband och halskedjor är att lägga dessa på en vanlig scanner med stämplarna nedåt. Du får då en utskrift i skala 1:1 – mycket värdefullt att ha vid inbrott eller annan förlust. När du får ditt armband reparerat  – passa samtidigt på att få det vägt så kan du anteckna detta på ditt skannade dokument eller be om en värdering. Vid ert besök – påminn mig om värdering så utför jag det åt er.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *