Chat with us, powered by LiveChat

Laga vigselring

Laga vigselring

Kan man laga vigselringar som har klippts upp och deformerats? Bilden nedan visar hur guldringarna såg ut innan jag började min renovering av förlovningsring och vigselring. I vigselringen så hade en diamant lossnat och den hade kunden kvar. Laga vigselring och sätta i diamanten igen. Den vänstra ringen i bild var riktigt tilltygad och skev, så det jag började med var att rikta upp guldringens form.

klippa loss vigselring deformerad

Öka vigselring i storlek

Efter att detta var gjort så ökade jag samtidigt ringens storlek då kunden ville passa på att öka ringarnas storlek. Inte så konstigt då för trånga ringar var anledningen till att guldringarna akut fick klippas upp. Ringarna skulle ökas ca 1 nummer och den ökningen gör jag genom att sätta i en guldbit i lagom längd, något ner ser på bilden nedan.

På bilden ser ni också att den övre guldringen har ett fult märke som uppstått i samband med uppklippning alt. sågning av ringskenan. Att åtgärda denna skada perfekt går med hjälp av lasersvetsen.

 

isättning av bit guldring

 

Nu har sågmärket lasersvetsats så ytan blivit jämn. Även skarven vid guldbiten har lasersvetsats för att inte någon skarv skall synas när ringen är klar.

ta bort märken vigselring

Nästa steg i renoveringen av vigselringarna

Några steg av renoveringen har jag hoppat över, men de jag gjort efter lasersvetsningen är att jag satt upp ringarna på en ringregel och hamrat lätt för att få dem runda. Därefter har jag filat bort guld på den bit jag satt dit så ringskenans höjd och bredd blir likadan som den övriga ringen.

Efter detta så trycker jag ringen lätt i ett verktyg så ringen blir perfekt rund. Därefter så finisherar jag ringarna. Det innebär att jag med smärgelduk i olika grovlekar går över ytan från olika håll. På så vis försvinner små repor och andra ytfel försvinner. Det låter kanske som om ringen skulle bli tunnare av denna behandling, men det är så ytterst lite, så det är inte mätbart med ett vanligt skjutmått. Efter att ringarnas form är perfekt runda så skall jag sätta i den diamant som lossnat. Till min hjälp har jag ett mikroskop när jag fattar in stenen som lossnat. Jag passar även på att se över hur de andra diamanterna sitter.

lagade vigselringar

Efter detta så slipas förlovningsringen och vigselringen med hjälp av en slipmotor där jag börjar med att maskinpolera med ett slipvax och därefter byter jag till lumptrissa med polervax. Den gamla gravyren hade skadats när de klipptes upp, så de skall också graveras om, vilket syns på bilderna.

vigselring reparerad

När de två guldringarna är perfekt slipade och högglanspolerade så skall de tvättas. Det sker genom att jag placerar dem i ett ultraljudsbad. Där vibrerar all smuts och slip och polervax bort. De 2 guldringarna som var inledningsvis i mycket dåligt skick. Förvandlingen är nu fullständig och de har nu återfått sitt skick och någon synlig skarv eller spår av skadorna är ett minne blott.

 

putsade vigselringar

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *