Polering Breitling

Breitling superocean poleras

Hur tar man bort repor på en Breitling superocean? En stålklocka med repor, går dessa poleras bort? Nej nej, att ge sig på en klocka med repor med lumptrissa (polertrissa) är inte att rekommendera. Mindre repor skall alltid först finisheras i flera steg och sist av allt lätt poleras. Har en klocka djupare slagmärken och hack så går det att ta bort dessa med laser och därefter finishera i alla steg och sist av allt polera.

Klockan på denna bild hade inga djupare skador så laser var inte nödvändigt på denna Breitling.

närbild av repig breitling

Polering av Breitling klar

När en klocka finisheras, slipas och poleras så måste detta ske med försiktighet och utföras först när du har mångårig kunskap. Man måste arbeta med finishering, slipning och polering från olika håll. Sker detta korrekt så blir det inga avrundade kanter eller speglingar på ytan. Min far som också var Guldsmed sa att för när större Guldsmedsverkstäder hade en yrkesgrupp som kallades för sliperskor (ett kvinnojobb på den tiden) så kunde en skicklig sliperska höja slutresultatet på ett mediokert guldsmedsarbete.

Likaväl kunde en dålig sliperska förstöra det mest fantstiska guldsmedsarbete. Idag så finns inga större Guldsmedsverkstäder och yrkesgruppen sliperskor har försvunnit i historien. Idag så ligger detta ansvar helt på Guldsmeden själv. Efter över 40 år i yrket så har jag lärt mig hur en yta skall behandlas för att få hög finish.

närbild av polerad breitling

Renovering av Breitling

Att kalla detta för en renovering är kanske att ta i då jag inte är någon urmakare och inte gör någon genomgång av verket. Efter klockan polerats lätt så tvättas den, då det mellan urband och boett samlas en hel del smuts.

finisherad breitling

Fler bilder Breitling

Det är lite roligt att dokumentera en klocka före och efter.

Breitling slipad och polerad

Dags att prova

Det är lite som att provköra en bil när jag har iordningställt en klocka. Jag är nöjd och kunden behövde bara vara utan sin älskade Breitling 3 dagar.

renoverad Breitling superocean

Har ni en klocka som ni vill snygga till eller göra en större renovering av boett eller länk, smsa en bild till 070-7762600 alternativt maila mig på anders@fors.org

Jag tar endast bokade besök och enklast sker en bokning via mail eller att ni skickar ett sms

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *