Chat with us, powered by LiveChat

Putsa alliansring

En väl använd alliansring med infattade diamanter i vad vi brukar kalla stjärnhimmel. Jag frågar också kunden om ringstorleken är bra. Kunden tyckte att alliansringen var lite trång så jag föreslog att vi samtidigt gjorde hennes alliansring lite större. En storleksändring på en guldring med diamanter infattade som denna löser jag bäst genom att såga upp ringen och sätta i en bit vitguld. Ringen hade också många repor och djupa hackmärken, en sten saknas och en diamant är skadad. Kunden vill samtidigt komplettera med fler diamanter. Hur gör man då med djupare hack, filar man bort dem? Nej med tryckluftsverktyg så smider jag över hacken och vissa av dem går jag över med lasersvetsen. Med denna metod så slipper jag fila och smärgla bort vitguld på guldringen.

alliansring sliten med hackmärken

 

4 st briljantslipade diamanter fattas in och 1 st fattas in där den tidigare diamanten lossnat. Även den skadade diamanten tar jag ur och fattar in en ny. Den typ av infattning som ringen har kallar vi för riven infattning.

Efter att diamanterna fattats in så går jag över hela ringen med fin fin smärgelduk, det räcker med att endast använda 1000 smärgelduk innan jag går till slipmotorn där jag i flera steg går från vax innehållande slipmedel till finare polermedel på lumptrissa.

 

polerad, rodierad alliansring

En till synes sliten och ful ring har efter tvätt och avfettning samt ytbehandling (rodiering) återfått sin forna glans. Jag har också gjort en översyn av diamanterna så att kunden inte behöver vara lika orolig för att någon mer diamant lossnar. Hon har också fått en ring som sitter skönare på fingret efter att jag ökat den i storlek ett halvt nummer.

Det är lite knepigt att fota en högblank bred ring, men Arthur på vår verkstad får till bilden riktigt bra. Har ni ringar som är kantstötta och fula – misströsta inte, det mesta går att åtgärda.

Att få en alliansring ändrad i storlek eller andra arbeten utförda som t.ex den som här beskrivits brukar vi kunna ordna på ca 1 vecka. Storleksändringar kan vi ordna fortare om ni har bråttom.

Bor ni inte i Stockholm och behöver hjälp så går det att skicka som rekommenderat brev (försäkrat). Har ni något ni önskar lagat eller ändrat – maila till anders@fors.org eller skicka ett sms till 070-7762600 med smycket/ringen ni önskar lagad/ändrad i storlek.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *