Chat with us, powered by LiveChat

Reparation smycken

Reparation smycken

Till Guldsmedens yrkesuppgifter ligger reparation av smycken. Guldlänkar som utsätts för ständig rörelse slits och kan därför behövas förstärkas. En del smycken känns extra roligt att ge sig på. Detta halssmycke är säkert ca 100 år och förutom förstärkning av öglor önskade kunden att halskedjan skulle förlängas. Bilden nedan visar fyrkantstråd som sågas upp till 3 st lika långa bitar. Dessa fyrkantsbitar kommer sedan filas i hörnen så formen blir sexkantig.

guldkedja

Halskedjan består av olika former av utsmyckningar, men där den större delen av kedjan består av handgraverade sexkantiga guldstavar. I mitten av kedjan sitter det också en graverad boll. Det är en härlig känsla att studera ett smycke av detta slag där tiden uppenbarligen inte spelade så stor roll när Guldsmeden en gång i tiden tillverkade detta originella smycke. Med hjälp av mikroskop går vi igenom de slitna öglorna och lasersvetsar de som har nötts.

handgravyr utförd på guldstav

Handgrayr

I vår ateljé så har vi all utrustning för att kunna återskapa identiska handgraverade stavar. Först så är det Guldsmedsarbete med att tillverka stavarna och sen så är det handgravören Arthurs uppgift att ge de nytillverkade guldstavarna samma utseende genom handgravyr som de stavar som graverades för ca 100 år sedan. På bilden nedan så ser ni den handgraverade bollen och stavarna.

gravera halssmycke

Närbild gravering

Här ser ni halskedjans handgraverade stavar i närbild. Mitt slutomdöme är att Arthur och vår ateljé lyckats fullkomligt med arbetet och vi bidragit till att rädda detta unika smycke till eftervärlden, samt ge bäraren av halssmycket glädje under lång tid.

antika smycken repareras

Lagat smycke klart

Bilden nedan visar hela smycket efter putsning och tvätt.
reparation antikt smycke

Att reparera äldre smycken som har kvalitéer som detta är en stor glädje för oss. Många massproducerade smycken som säljs idag är själslösa och kommer knappast vara värda att spara till eftervärlden.
I dessa tider av slit och släng så är mitt råd som Guldsmed, satsa på god formgivning och gott hantverk då dessa smycken alltid är värda att spara i generationer och även kosta på reparationer i framtiden om det skulle behövas.

Välkommen att boka ett besök om ni har något guldsmycken ni önskar reparerat. Maila gärna en bild på föremålet till anders@fors.org alt. sms en bild till 070-7762600

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *