Chat with us, powered by LiveChat

Ring i fel storlek

Nej – guld krymper inte, det är dina fingrar som förändras. Allt för ofta stöter jag som guldsmed på kunder som har ringar som sitter för tajt och bör ändras i storlek.

En kär ring kanske man heller inte vill vara utan någon längre tid. Allt detta löser vi åt Er. Vi fixar normalt en storleksändring på ett par dagar och är det riktigt bråttom så kan vi ordna det till nästa dag.

Tyvärr så väntar många för länge med detta och får till slut svårt att få av ringen. Ibland så får jag som guldsmed hjälpa till med att såga av ringar som fastnat på fingret. Efter att jag mätt ringen har jag konstaterat att den skall ökas så mycket att jag måste sätta i en guldbit. Ringer är dessutom gjord i gult guld och då måste jag legera (blanda) ordning en bit guld av rätt färg så att storleksändringen av ringen inte syns.

för liten storlek guldring
guldring som är i storlek 17,68 mm skall ökas
ökning av storlek av guldring
ringen skall ökas så pass mycket att den måste sågas upp

 

uppsågad guldring som skall bli större
ringen har sågats upp och sträcks upp på ringregeln så att den blir större

 

Ringen skjuts upp på ringregeln så det ökas i storlek och i detta fall så blir det ett mellanrum på ca 6 mm. Där skall sedan en guldbit passas in med rätt färg på guldet.

 

ökning av guldring med guldbit
Jag har här format en liten passande guldbit till ringen som nu hårdlödes

 

Acetylenlågan smälter slaglodet så att guldbiten som är placerad i mellanrummet blir snyggt ihoplödd.

 

storleksändring av ring i guld
Vid lödningen så har jag god hjälp av mina special förstoringsglasögon. Många års erfarenhet är också en god hjälp när jag ändrar en ring i storlek. Jag får inte värma för mycket så ringen smälter på andra ställen än vid lödfogen.

2 små ”paljor” (bitar) av slaglod har jag placerat med en korntång (pincett). Jag har också doppat slaglods paljorna i lödvatten så att slaglodet smälter fint och lödningen blir ren och flyter in i hela ringskarvarna.

 

 

ringen ökad i storlek
ringens storlek är nu ändrad ca 1 1/2 nummer. Jag kontrollmäter alltid med elektroniska skjutmått

 

Ringens isatta guldbit har filats till och slipats och polerats. Jag kontrollmäter att ringens storlek har ökats till korrekt ringmått. Denna ring har jag ökat ca 1 1/2 nummer och storlek är helt korrekt.

Efter poleringen så ser jag också över stenarnas infattning och sen så använder jag mig av en ultraljudstvätt som rengör från allt ingrott smuts.

 

 

guldring har gjorts större
Ringen är polerad och klar. Storleken är ökad så att den nu passar kundens hand.

När en ring ändras mer än 1 1/2 nummer så kan det bli lite svårare att behålla ringens runda form, men ofta går detta att lösa. Det som påverkar en storleksändring är också om det sitter infattade ädelstenar och eller diamanter i ringen. Hur dessa ädelstenar är placerade påverkar hur jag skall ändra storleken. Vissa ädelstenar är känsliga mot hög värme och då använder jag vår lasersvets som då är perfekt för ändamålet. Lödfog och storleksändringen av denna ring går inte att se för blotta ögat och jag är nöjd med storleksändringen av ringen.

En storleksändring som denna kan jag ordna på 1 – 3 dagar och det är snabbt, men förklaringen ligger i att vi har egen verkstad med bra utrustning och lång yrkeserfarenhet med hela 40 år i yrket.

 

Vi ändrar ringar i 18 k rött guld, vitt guld, gult guld samt platina. Även storleksändringar av helalliansringar, enstensringar, alliansringar och släta ringar kan vi hjälpa er med.

Om du inte bor i Stockholm och vill ha en ring ändrad i storlek så går det bra att skicka ringen som rekommenderat brev (=försäkrad försändelse). Maila en bild av ringen till anders@fors.org alt. sms till 070-7762600 så återkommer jag med info om möjligheterna att justera ringstorleken på er ring. Vi har också ringmått som vi kan sända till er för ringmåttstagning.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *