Chat with us, powered by LiveChat

Tillverka enstensring

En kund har ibland en klar bild av hur de vill att sin enstensring skall se ut. Att sedan få Guldsmeden att läsa av dessa tanker är inte helt lätt. Efter 40 år i yrket så har jag mött allt från skisser som fyller ett helt A4 ark till att kunder gjord en ring i modellera. Andra gånger möter man kunder som säger att jag vet precis hur jag vill att min enstensring skall se ut och säger att det är en enkel modell.

Jag brukar skämtsamt säga ”jag förstår inte alltid vad min fru säger till mig så hur ska jag förstå en främmande kvinnas tankar”. Nej faktum är att vi Guldsmeder inte är tankeläsare, utan är vanliga människor.

i slutet av 1990-talet så stötte jag på CAD ritprogram för första gången på en Guldsmedsmässa. Jag blev helt såld på möjligheten att kunna rita upp på ett rationellt och bra sätt för presentation av olika förslag till mina kunder. Tyvärr så är dessa cad-program väldigt kostsamma så det tog några år innan jag köpte ritprogrammet Jewelcad.

smälta guld för tillverkning av enstensring

Snabbt så öppnades en ny värld för mig och mina kunder där kommunikationen revolutionerades fullständigt. Om en kund var intresserad av att få en enstensring gjord eller något annat smycke så kunde jag nu rita upp olika förslag som de fick ta ställning till. Även modellutbudet har förändrats från att tidigare kanske gjort ett antal olika modeller på ringar till att nu helt fritt utifrån min yrkeskunskap som Guldsmed kunna designa och skapa ett obegränsat olika formgivna smycken och ringar. Enstensringen på bilden är ett i raden av skissförslag som vi tillverkat. I de förslag som jag skissar fram så är det många gånger små detaljer som skiljer, men när det gäller smycken så är det tiondels mm som kan göra att formgivningen av ringen verkligen kommer till sin rätt. Det är många detaljer som är viktiga att gå igenom innan jag skissar upp förslagen på enstensringen som sedan skall tillverkas.

tillverka-enstensring

 

 

Följande frågor är viktiga att tänka på:

Skall enstensringen användas tillsammans med en annan ring?

Vilket material skall enstensringen tillverkas i (vitt guld, rött guld, roséguld eller platina) ?

Vad får enstensringen kosta?

Val av ädelsten i enstensringen?

Val av storlek och kvalité på diamanten?

Slipform på diamanten?

Typ av fattning i enstensringen?

Vill ni att enstensringen i framtiden skall kunna uppdateras med fler stenar?

Vill ni ha en låg eller hög fattning på enstensringen?

 

Se fler exempel på enstensringar som jag designat

Foto: Arthur Kolehmainen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *