Rolex President Bark finish

Utsliten Rolex President

En kund hör av sig till oss. Han har hört att vi kan renovera utslitna Rolexband. Vi ber alltid kunden smsa eller maila några bilder först så vi kan ge förslag på åtgärd och ett ca pris. Bilden nedan visar ett Rolex band med den lite ovanligare Bark finish. Det är dock inga problem. Allt på bandet behöver renoveras.

sliten rolex president bark finish

Helrenovering guld Rolex

Det är roligt när kunden lyssnar på våra råd. Vi föreslog att även passa på att renovera boetten och byta safirglaset då det hade några fula skador/repor.

renoverat band till Rolex president

Ett andra liv på en kär Rolex

En noggrann renovering ger resultat. Nu kan ägaren se fram emot många sköna år tillsammans med sin Rolex.

helrenoverat band till rolex helt utan "häng"

Renovering lås Rolex

Låset hade bucklor som vi tog bort, men även slitna charnier (gångjärn). Vi tog bort de slitna gamla charnieren och lasersvetsade fast nya så glappet försvann.

helrenoverad länk till Rolex President

Har ni en Rolex som ni önskar få renoverat band och boett, börja med att smsa några bra bilder till 070-7762600 eller maila till anders@fors.org

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Slitna länkar Cartier

Slitage band Cartier

Cartier Santos klockband har ett vanligt slitage som innebär att länkarna glider i sidled eller hoppar ur.

trasig klocklänk Cartier

Klassiskt slitage Cartier Santos

Bilden nedan visar vad som med tiden sker med dessa armband. Vi har utarbetat en smart metod för att ta bort detta slitage och återställa den i fungerande skick.

slitna länkar Cartier Santos i stål

Armlänken på klockan efter renovering

Kunden önskade endast renovering av slitaget och ingen borttagning av repor och andra märken. Vi lyssnar alltid på kundens önskemål samtidigt som vi försöker ge råd på hur man på bästa sätt återställer klockan. En del önskar få klockorna i nyskick och andra som denna kund endast åtgärda det som krävs för att kunna använda klockan.

Cartier Santos

Den renoverade länken

På bilden så ser ni resultatet av renovering där nu glappet försvunnit.

renoverade länkar Cartier

Har ni en Cartier Santos eller annan märkesklocka med slitet armband, smsa bilder till 070-7762600 eller maila anders@fors.org så återkommer jag med förslag på åtgärd och ca pris.

Mvh

Anders Fors

Renovering Rolex Lady Datejust

Slitet Rolexband i guld till Lady Datejust

Bilden nedan visar ett mycket sliten guldband till en Rolex. Tittar ni närmare på bilden så ser ni att länken är gles och länkbitarnas slitage. Om kunden skulle fortsatt att använda klockan så var risken överhängande att bandet skulle gå av.

sliten rolex klockband i guld

Mer bilder av sliten Rolex guldlänk

Finns det något alternativ till att helrenovera en Rolexlänk i detta skick? Svar nej, det enda alternativet är i så fall att köpa en helt ny länk, men då till en kostnad på mer än 4 ggr vad en helrenovering kostar.

en mycket sliten Lady Datejust guldlänk

Helguld Rolex – Lady Datejust renoverad

Studera bilderna före och efter, en fröjd att se skillnaden.

Helrenoverad guldlänk till Rolex Lady Datejust

Rolex Datejust sedd från sidan efter renoveringen

Nu gör jag det klassiska greppet att hålla i bandet och se hur fast länken är. Klockan har fått ett nytt liv!

Rolex Lady Datejust helguld renoverad

Har du en Rolex som du önskar få renoverat band och boett? Smsa bilder till 070-7762600 eller maila till anders@fors.org så återkommer jag med ett ca pris.

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Tandguld – tillverka ring

Tandguld

Vad kan man göra med sitt gamla tandguld? Det går sälja som skrot, men ett alternativ är återvinning. För att kunna använda gammalt tandguld så måste man ta reda på dess innehåll. Vi är troligen fortfarande de enda Guldsmederna i Sverige som har en spektrometer. Med hjälp av denna så gör vi snabbt och elegant en analys av metallinnehållet med hela 2 decimalers säkerhet. För analysen tar vi 2.000,- och du som kund får givetvis vara med när den utförs.

tillverka förlovningsring av tandguld

Efter guldanalys

Då smälter vi ihop ditt gamla tandguld och om guldhalten är högre än 18k kan vi tillsätta koppar och silver så vi når 18k. Är halten för låg så kan vi tillsätta finguld. För rensning och omsmältning  tar vi 1.800,-

Omarbeta tandguldet

Vad kan man då tillverka av det gamla tandguldet? Det som kan vara intressant att ta hänsyn till är vilken färg tandguldet har. En del tandguldslegeringar (blandingar) innehåller palladium och har en färg som liknar vitguld, möjligen något åt champagne färgat guld. Andra blandningar kan var mer åt det vi förknippar med gult guld.

Att tex. tillverka en slät ring brukar sällan vara några problem. Har du gammalt tandguld som du funderar på att göra ett smycke av, smsa bild på tandguldet till 070-7762600 så kan jag göra en första bedömning.

Vi tar endast emot bokade besök och enklast är att maila anders@fors.org eller smsa förslag på tid till 070-7762600.

Renovering klackring

Klackring gått av

En kund har en kär gammal klackring som gått sönder. Jag förklarar att om jag endast svetsar ihop den tunna ringskenan så kommer den inom kort gå sönder igen.

tunn ringskena klackring

Riktigt tunn ringskena

Jag mäter upp klackringens baksida där den gått av. Det visar sig att den är endast 0.58 mm tjock. Det är skönt när kunden lyssnar på mitt råd att inte enbart laga ringskenans brott, utan istället göra en ny kraftigare skena.

måttagning ringskena

Ny ringskena valsas ut

Efter att jag valsat ut en guldbit i lämplig tjocklek så måste den glödgas då valsningen har gjort ringämnet hårt. Efter glödgning så lägger jag ringämnet i betsen (citronsyra) så oxideringen försvinner.

glödga bleckskena

Ringskenan tar form

Här ser ni skillnaden mellan klackringens tunna ringskena och den nya som jag tillverkat.

ny ringskena klackring

Bort med den gamla underdelen av klackringen

Jag har nu sågat bort den tunna gamla ringskenan och lasersvetsat fast den nya kraftigare. Jag har också gjort den nya ringskenan något bredare. Den gamla var ca 3,6 mm bred och den nya 4,4 mm. Fördelen med att lasersvetsa är att man inte får någon synlig lödfog, då jag svetsar med samma materiallegering som ringen är tillverkad i.

ny-ringskena

Efter många arbetsmoment

För att få en snygg övergång så lasersvetsar jag på guld. Den nya ringskenan är 1,2 mm, dvs drygt dubbelt så tjock som den gamla.

kraftigare-ringskena

Klackringen har fått ett andra liv

Fördelen förutom att klackringen nu kommer hålla bättre med en tjockare bakre del är att den kraftigare skenan går få lite mer avrundad och på så vis skönare att ha på handen. Jag är mycket nöjd med slutresultatet och klackringen kommer nu ge glädje under många många år för kunden.

klackringen renoverad

Har du ett kärt gammalt smycke som du önskar få omarbetat eller renoverat. Smsa gärna bilder till 070-7762600 eller maila till anders@fors.org så återkommer jag till er.

bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Savonette boett

Savonette boett skada vid charnier

Charnier kommer från Franskan och betyder rör. I guldsmedssammanhang och även när det gäller klockor så är det då gångjärn man menar. På detta fickur så har charnieret gått väldigt trögt vilket lett till skada på boetten. När urmakaren lämnade in fickuret så mätte jag upp tjockleken på godset. Det var endast 0.20 – 0.25 mm. Det är det tunnast jag någonsin gett mig på att reparera med lasersvetsen.

skada på boett vid charnier

Charnieret isärtaget

Urmakarmästaren som lämnade in boetten var vänlig och lossade på charnieret. Något jag uppskattade för det kan ibland vara tidsödande. Problemet med det kärvande gångjärnet berodde på att någon vid tillfälle satt i ett silverstift. Silver oxiderar och var orsaken till att det kärvade vilket i sin tur ledde fram till skadan på boetten.

fickur lossat gångjärn

Boetten lasersvetsad

Det var verkligen en utmaning att lasersvetsa denna tunna boett. Det gäller att placera den tunna lasertråden som endast är 0.2 mm mot boettens skada och skjuta laserstrålen mot tråden. Missar man tråden så går laserstrålen rakt igen den tunna guldplåten. Vid några tillfällen blåste jag hål, men då lasersvetsar man änden på tråden så man får en liten kula och sen lägger man kulan mot hålet och sen riktar lasersvets strålen mot kulan. Då flyter kulan ut om man har tekniken och gör det på rätt sätt.

lasersvetsning savonette boett

Lön för mödan…

Efter mycket trixande så fick jag bort vecket och även sprickan i boetten. Detta var nog ett av det knepigare lasersvets arbeten jag utfört, men det gick riktigt bra.

veck på boett borttaget

Vi utför riktningar och reparationer av Savonette boetter. Har ni ett objekt ni behöver hjälp med, smsa bra bilder till 070-7762600 eller maila till anders@fors.org

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Se även sonen David som specialiserat sig på Rolex klockor

Vacheron Constantin

Gulnad boett – Vacheron Constantin

En kund hör av sig och skickar bilder på en Vacheron Constantin. Boetten är i gott skick, men ytbehandlingen är sliten. Boetten har en kraftigt gul ton, någon som gör mig konfunderad. Vad har de använt för legering på sitt vitguld? Jag gör en metall analys med vår spektrometer. Analysen visade att legeringen innehöll väldigt lite palladium, vilket förklarar den gula tonen på boetten. Innan jag kan göra något åt klockan så måste urverket plockas ur, vilket är ett arbete för en urmakare.

När jag sedan får delarna så finischeras de i flera steg och om boetten skulle ha något hackmärke så lasersvetsas det. Denna boett hade dock inga skador, utan endast noggrann finishering, slip och lätt högglanspolering. Därefter måste allt polervax bort. Boettdelarna ultraljudstvättas noga.

Därefter gör jag en elektrisk avfettning och därefter rodiering.

sliten ytbehandling vacheron konstantin

Bezeln rodierad

Rodieringen blev perfekt

renoverad bezel vacheron

Boett efter rodiering

Härligt att se slutresultatet.

boett vacheron konstantin

Vackeron Constantin Royal Eagle

Härligt med mitt yrke, hela tiden lär man sig något nytt. Att ett högklassigt märke som Vacheron Constantin använder en så märklig legering på sitt vitguld förvånade mig.

bakstycke boett vacheron

Slutresultatet

Kunden skickar bild på när urmakaren monterat ihop boett och urverk. Klockan har fått ett helt nytt liv, kunden är nöjd och jag glad över ett lyckat slutresultat.

renoverad boett vacheron konstantin

Behöver du hjälp med din boett/band, kontakta mig på anders@fors.org eller smsa bilder till 070-7762600

Tillverka hängsmycke med egen sten

Egen sten – tillverka ett hängsmycke

En kund kommer med en svart sten som hennes dotter hittat på en sandstrand. Kanske något som många av oss gjort en härlig solig dag. Att ta med sig en sten som ett minne från en älskad plats. Sten är verkligen ett naturligt element i vår natur. Naturstenars form är inte helt lätta att infatta i ett smycke. Tanken slog mig då att det helt rena finguldet i form av granulat, den form som oftast kan hittas i flodbankar vid guldvaskning, skulle passa bra som kontrast mot den svarta stenen.

Jag hällde ut guldgranulat på ett vitt papper och placerade det tillsammans med stenen så kunden kunde få en uppfattning om hur det skulle kunna gestalta sig.

Finguldsgranulat

Unikt hängsmycke klart!

Jag sågade ut en guldplåt som jag placerade under stenen och sen så lasersvetsade jag ihop finguldsgranulaterna. Kedjan löper diskret under en av finguldsgranulaterna. Längst ner på den svarta stenen så placerade jag en guldtråd som håller stenen på plats. Längst upp på vardera sida om stenen så tillverkade jag diskreta klor som håller stenen fixerad.

hängsmycke av egen sten

 

Kontakta mig på anders@fors.org eller kontakta mig på 070-7762600 (samtal eller sms).

Buckla på silverskål

Skadat silverföremål

En kund lämnar in ett silver corpus skål som skadats, dels med bucklor samt blivit sne.

skada silverskål

Bild från sidan av silverskålen

Här ser ni tydligt att skålen är kraftigt deformerad

silver corpus skada

Gamla silverstämplar

Silverskålen har ansvarsstämpeln G.T.P., kattfoten (tre kronor), St:Erik (Stockholm) samt A5. Det är mao från 1855 och är ett Stockholmsarbete.

silverstämpel-1855

Silverskålen är klar

Arbetet är klart. Riktning, borttagning av buckor, slip samt polering.

riktning samt borttagning av buckor

renoverat silverföremål

Behöver ni hjälp med restaurering av ett smycke eller silverföremål, maila anders@fors.org eller smsa 070-7762600. Bifoga gärna bilder.

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Kan man göra röttguld till vittguld?

Blanda till vitguld

Har under mina 45 år som guldsmed till och från fått frågan om det går göra vitguld av rött guld. Tidigare har jag tackat nej till sådana förfrågningar och förklarat att det inte går. Ett av skälen till detta är att vitguld är en blandning av 75% rent guld och sedan blandning (legering) av andra metaller, bla palladium.

För några år sedan skaffade vi en spektrometer. En maskin som analyserar innehållet av olika metaller med 2 decimalers säkerhet. Har du gamla 23k ringar så legerar jag det till vitguld genom att bla tillsätta palladium. Jag gör sedan en analys med vår spektrometer för att säkerställa att det blev korrekt blandat. Har du 18 k och vill få det vitt så går det också, men blir betydligt kostsammare då jag måste tillsätta finguld, dvs 24 k rent guld.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Anders Fors (@vigselring.nu)

Ringarna är klara

De 2 ringarna till höger är tillverkade av kundens 23k guld som jag legerat om till vitguld. Den högra herringen tillverkade jag av kundens gamla 18 k guld som jag smälte om och smidde en ny ring av.

eget guld, göra vitguld

Har ni gammalt guld och vill ha ett nytt smycke tillverkat i rött eller vitt guld. Maila mig på anders@fors.org eller smsa 070-7762600

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977