FAQ

Här finner Ni svar på en del av de funderingar som ni kan ha vid beställning av ett smycke från en Guldsmed, eller reparation av ett kärt gammalt guldsmycke. Är det någon fråga som ni inte finner svar på, tveka inte att Guldsmed Anders Fors med 40 års yrkeserfarenhet!

Vår leveranstid för släta ringar är max en arbetsvecka, för ringar och andra smycken med ädelstenar så är leveranstiden 4-6 veckor. För reparationer och omarbetningar, kontakta oss så meddelar vi leveranstid.
Vi har inte priser utskrivna på sidan då vi tillverkar stycktillverkade smycken utifrån kundens önskemål. Är det någon modell av smycke som Ni är intresserad av så tveka inte att skicka en förfrågan så svarar vi inom kort. De flesta modeller går att göra med olika ädelstenar och storlekar på dessa. Även bredd och andra mått går att få specialanpassade, vilket också påverkar priserna.
Vår specialité är att designa unika smycken tillsammans med kunden. För att detta ska fungera optimalt så använder vi oss av kraftfulla CAD program där vi ritar upp helt fotorealistiska bilder av det smycke som ni sedan önskar få tillverkat.
Som standard använder vi Tw,vs och är även mycket noga med att välja diamanter med mycket god slipning.
Det går utmärkt att beställa på distans och vi skickar då Er beställning som en försäkrad försändelse.
ringmåttBeställer Ni ringar från oss så provar vi under ert besök vilket ringmått som passar er.Vi tittar även på era händer för att se om ni kanske behöver en ring som är något välvd på insidan pga exempelvis knogar. Det är också viktigt att tänka på att fingrarnas storlek kan skilja sig från olika dagar och tidpunkter på dygnet. Det är därför bra att prova ringstorlek vid olika tillfällen.Vill Ni beställa ringar utan att besöka vår ateljé så kan vi även skicka ett ringmått till Er för utprovning av storlek.Vid skickad förfrågan så har vi möjlighet att skicka ringmått till Er vilket Ni kan prova ut ringstorlek med.
Vi är 2 Guldsmeder på vår verkstad samt 1 lärling och vi utför alla former av reparationer och ändringar av smycken. Även storleksändringar av guldringar, platinaringar utför vi samt komplicerade storleksändringar (helallianser mm mm). Att ändra en slät ring kostar från 900,-..
 
Det vitguld som vi arbetar med har en bra färg och det beror på att vi använder vitguld med en hög palladiumhalt (14 - 16%). Vid besök i vår atelje så visar vi både hur ytbehandlat vitguld ser ut och hur ringen ser ut utan rodiering (ytbehandling)..
De flesta ringar och smycken som säljs uti i butiker och på nätet idag är ytbehandlade (rodierade). Denna ytbehandling nöts bort efter 1 - 2 år och då kommer vitguldets underliggande färg fram. I billigare vitguldssmycken och importerade vitguldssmycken så ser man tyvärr ofta en vitguldslegering som är ljusgul. Att polera upp t.ex. en slät ring och lägga på en ny ytbehandling kostar från 400,- och är ett arbete som vi normalt kan ordna på 2 - 5 dagar..
 
Att ha eget guld är ett bra sätt att få ner kostnaden på smycket, men också ett sätt att få ett smycke som man kanske har mer användning av en "mormors gamla ring". Antingen så kan vi smälta om ditt guld och tillverka något nytt med en helt ny formgivning, men ibland så vill kunden behålla gravyr och stämplar. Det mesta är möjligt och vi kan skapa det mesta av ert gamla guld.
 
Ja vi köper guld och går igenom med er eventuella ädelstenars värde och tar ut dessa om ni så önskar.
 
1977 startades företaget Anders Fors Guldateljé av Anders Fors och drivs i två ateljéer, en i Stockholm (Mälarhöjden, Backebogatan 14) och en i Stallarholmen. Åren 1977 fram till ca 1990 arbetade Anders parallellt med sin far, Guldsmed Haldor Fors..
Vi utför värderingar för försäkringar, dödsbon och vid andra tillfällen då värdet eller skicket på smycken behöver dokumenteras. Anders & Jenny är dipl. diamantgraderare och mångårig erfarenhet av tillverkning och värdering av olika former av juveler. Jenny har dessutom medverkat vid smyckeauktioner under flera år..