Audemars Piguet – skadat armband

Skadad länk till AP

En kund kontaktar mig och berättar att han övertagit en Audemars Piguet i 18 k guld efter sin far. Hans far var rädd att den skulle utsättas för vatten och tog därför av sig klockan med jämna mellanrum och la den i fickan. Dessa flätade maskingjorda finmaskiga länkar är ömtåliga och mycket svåra att laga. Omtanken att skydda klockan mot väta gjorde dock skador då länken knäckts och vridits samt brustit på flera ställen.

Länken har vridits så hela bandet blivit skevt och buckligt.

vridet och buckligt klockband

Skadan sedd från baksidan

Armband och klockband slits alltid mest vid boett och lås, så även på detta urband. På ena sidan så var skadorna stora och på den andra sidan endast ett par länkar. Dessa ”flätade” urband går aldrig att helrenovera utan det man får göra är det bästa utifrån skadans omfattning. Jag går igenom projektet med kunden och förslag på åtgärder. Förklarar också att ett band av denna typ aldrig går få perfekt, men det går få ett hyggligt resultat. Vi bestämmer också att bandet ej skall poleras utan jag ska eftersträva att få samma finish på de lasersvetsade ytorna som resten av bandet.

flätat urband trasigt

Trasiga AP bandet sett från sidan

 

trasigt klockband sett från sidan

Baksidan efter renovering

 

AP band lasersvetsat

Renoverad länk och polerat glas

Adumars Piguet har nu återuppstått i en betydligt bättre skepnad. En lätt polering av bezeln samt polering av glaset

polerat glas AP

Test på handleden

Bucklorna och vågigheten är borta och den följer fint handleden.

renoverat klockband AP

Slutresultatet AP renovering

Lasersvetsningen av de trasiga länkarna under mikroskop är det enda möjliga sättet att rädda denna typ av armband. Det är ett precision arbete på hög nivå, gäller att vara stadig på hand när man skjuter iväg laserstrålen.

lasersvetsat urband Audemars Piguet

AP – Audemars Piguet

AP är en stilfull dressklocka som jag nu hoppas ägaren får glädje av under många år. Vid nästa service hos en urmakare ska han nog lyssna med om  han inte kan få hjälp att ta bort smuts som ligger på urtavlan och under glaset då det stör helhetsintrycket något.

riktat och renoverad Audemars Piguet

Har ni en exklusiv klocka som fått skada på band eller boett? Börja med att smsa några bra bilder till 070-7762600 alternativt maila anders@fors.org så återkommer jag med förslag på åtgärd och ca pris.

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

etabl. 1977

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *