Designa briljantarmband

Designa briljantarmband

Svindlande resa att designa briljantarmband och sedan tillverka det! Börjar först med att skissa fram ett förslag på en design som kunden godkänner och sedan börjar tillverkningen. Jag utgår från en plansbit i vitguld som jag valsar och därefter drar i ett dragjärn så jag får en fyrkantig profil i önskade mått. Nu var det inte så enkelt att höjd och bredd skulle vara samma mått. Därför så är jag var tvungen att valsa ner höjden något på fyrkantstråden. Mellan alla valsmoment och bearbetning i dragjärnet så måste vitguldsfyrkantstråden glödgas med jämna mellanrum.

fyrkantstråd glödgas

Fyrkantstråden skall formas

Nu har vi gått några steg fram i processen och vitguldsämnet bockas till en rund armring.

fyrkantstråd i vitguld formas

Sen så måste ytorna justeras så att de passar perfekt ihop innan de sammanlödes.

armringen i vitguld börjar ta form

Arbetet med briljantarmbandet löper på…

För att få perfekta hårdlödningar så har jag blandat till ett eget hårt slaglod som ger osynliga skarvar och som dessutom inte påverkas vid polering, då annars lätt insjunkningar sker.

2 delar av armbandet

Armringarna måste få perfekt form

Armringarna måste bearbetas så de blir helt runda, men detta måste ske varsamt och därför har jag en träbit emellan armringen och den stora hammaren.

formar armringarna

Armringen stöds nu mot filnageln (träbiten gjord i ask, mitt i bilden). Med en träpinne som det är klistrat smärgelduk på så smärglar så bearbetar jag ytan och tar bort små märken. Jag går ner till fin fin smärgelduk 1000 finhet. Allt för att förbereda ytan noga innan den sedan skall slipas vidare med slipvax.

finishering av armring

Nu har jag påbörjat slipningen på slipmotorn med slipvax. Efter att noggrant slipat ytorna från olika håll så poleras slutligen armringen med en lumptrissa.

förslipning av vitguldsarmring

Här är de 2 armringarna lätt polerade med lumptrissa för att jag ska kunna se om ytorna är perfekta och inga filmärken eller andra ytfel syns.

förslipning av armring klar

Mellan dessa 2 släta armringar löder jag sedan stavar i samma dimension som bildar ett utseende av en stege. Efter att dessa lötts dit så sågar jag mellan dessa stavar och erhåller då länkarnas slutliga form.

guldsmedssåg

Efter ytterligare en hel del filande och smärglande så måste dessa bitar nu också förslipas.

förslipning av länkar

Här ligger länkarna på rad.

armbandslänkar vitguld

Alla 8 länkar ligger uppradade och nu börjar vi skönja hur armbandet kommer se ut färdigt.

armbandslänkar i vitguld

Men något måste ju hålla ihop dessa länkar med varandra! Jag formar små vitguldsringar som skall fästas mellan de större länkarna.

mellanlänkarna i vitguld

Här sitter öglorna på plats och i mitten av bilden ser ni det maskerade låset.
maskerat lås

 

maskerat armbandslås med delad insticksfjäder

fadeninfattade briljantslipade diamanter

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *