Designa egen ring

Designa egen ring

Många drömmer om att skapa sin egen vigselring. Designa egen ring är något som som är vår specialité och ger både oss och kunden en extra tillfredsställelse, detta att få designa den och att den blir helt unik. Går det, är inte allt redan formgivit, får man ibland höra.

Det fantastiska med smycken är att små små detaljer kan göra väldigt mycket på intrycket. När vi tillsammans med dig sätter oss och skissar fram förslag på hur du vill att din ring skall designas så tittar vi på din hands förutsättningar, er budget och vilka ädelstenar som ni tycker om. Kunden är intresserad av en ring med en större centersten i mitten. Hon sa också att hon gillade enstensringar.

Sen självfallet vad får denna ring kosta? Många tror att det är enorma kostnader att designa egen ring, men det är det inte. Räkna dock med att ni kanske bör ha en budget över 20.000,-. I mitt första skissförslag så har vi en Rosa Turmalin i mitten och diamanter i ringskenan samt små diamanter i fattningens sida.

 

designa egen ring

 

Nästa skissförslag

Här har jag gjort några små ändringar. Stenen är en blekare rosa (Rosa Morganit) och på skenan sitter det 2 rader med diamanter infattade. Sen så är det diamanter på ringskenans sida också.

egen design ring

 

designa egna ringar

Att tänka på vid design

Vi informerar också om de olika ädelstenarnas hårdhet och lämplighet att ha i en ring som används dagligen. Jag fick ett mail från en kund som önskade få en egen designad vigselring och hon nämnde att hon ville att ringarnas totala bredd max skulle vara 7 mm.

 

designa ring hjärta

Olika förslag av egen designad ring

Hon ville gärna att ringskenan skulle designas med en mjuk form och att vigselringen skulle ha ett hjärta. Innan jag designar en egen modell på ring åt en kund så vill jag också ha lite info om vad det får kosta.

När jag sätter igång och designar en egen modell åt en kund, något som jag i stort sett alltid gör så är det också budgeten en viktig aspekt. Det är dock skönt att det inte alltid behöver vara det kostsammaste alternativet som blir det mest lyckade.

 

designa förlovningsring vigselring

Olika skissförslag på egendesignad ring

I de olika förslag jag skissade fram på ringar som designade utifrån att ett hjärta skulle finnas med så blev prisbilden väldigt spridd. Den stramaste formgivningen med enbart ett vitguldshjärta var den modell av egen designad ring som kunden till sist valde.

Om hon i framtiden vill uppdatera den ringen med en sten så är det inga problem. Alla sådana möjligheter går jag igenom när jag designar en modell.

designa egna ringar i guld

Hennes dröm att få en egen designad vigselring löste jag och att få en ring med ett hjärta designat och där jag använde både rött och vitt guld inkluderade jag också i formgivningen av hennes ring.

Ringarnas totala bredd hamnade på 6,6 mm + hjärtat som är lite bredare. I de andra alternativen av ringar som jag designade till henne så prövade jag med att ha olika färgstenar omgivna av briljantslipade diamanter. Vid design påverkar val av ädelsten både ringens utseende och pris. En färgsten kan få ringen att bli än mer unik i sin formgivning. Vill man ha en större centersten så är generellt de flesta ädelstenarna mindre kostsamma än motsvarande storlek av diamant.

Design av egen ring – val av ädelsten

Något som också är viktigt vid val av ädelsten är hur tålig ädelstenen är. Diamanten är världens hårdaste ädelsten och materia som vi känner till. I vår miljö så finns det kvartsdamm och kvarts har hårdhet 7. Det innebär att alla ädelstenar som har en hårdhet under 7 repas ganska lätt. Tåliga ädelstenar är bla safir (hårdhet 9) som finns i stort sett alla färger. Rubin är också mycket tålig och har hårdhet 9. Spinell är också ett bra val av ädelsten och finns i en mängd färger (hårdhet 8). Det jag som formgivare av ringen också måste tänka på är att en ädelsten har ett djup som står i relation till dess storlek. Allt detta ser jag och ni som kund tydligt när jag skissar fram designen på er ring.

 

 

design av egen ring med hjärta

 

Balans på formgivningen

Att få en balans på formgivningen är något jag eftersträvar och där är cad-skisserna en enorm hjälp när jag designar era vigselringar.

design ring

Förslag på design av vigselring

När jag fick önskemål från kunden att ta fram förslag på design egen ring där hjärtformen skulle vara tema så skissade jag upp flera förslag.

design egen ring

 

Design av förlovningsring och vigselring

Modellen vi skissade fram tillsammans med kunden är ett bra exempel på vad innebörden av design av egen ring innebär. Förslagen kan skilja sig åt och i detta förslag så gjorde jag ringarna på ett sätt så de kopplas ihop med varandra och där det tomma hjärtat symboliskt fylls med en ring med en hjärtslipad ädelsten.

designa egen ring

Designkombination vigselring och förlovningsring

Här ser ni bägge ringarna i roseguld där den ena är med fadeninfattade briljantslipade diamanter och den andra har en hjärtslipad morganit.

design av egen ring

Design av ring med hjärta

Ytterligare en ring med hjärttemat och som visar att design egen ring kan innebära en mängd olika möjligheter på förslag.

egen design av ring med hjärta

En kontrast till ringarna med hjärtformen som utgångspunkt är denna design av ring som är något helt annat. Möjligheterna på att designa fram förslag är oändliga, men innan vi börjar skissa är det alltid bra att få info om budget så skissförslagen vi ritar upp hamnar i rätt prisläge.

egen design av diamantring

Innan vi börjar med uppdraget att designa egen ring åt er så går vi igenom olika ädelmetaller och dess egenskaper.

 

unik design av vigselring

 

Det är också ofta som jag bara sitter och skissar på olika idéer jag har. En helg så satt jag i min ateljé i Stallarholmen och designade en böljande ring som jag inspirerats av de oregelbundna former vi möter i naturen.

 

designa en unik ring

Design med böljande former

Vågornas ständiga rörelse som skapar mjuka böljande former. Ringen jag designade har jag ännu ej tillverkat och kanske aldrig kommer att göra, men att hela tiden kunna ge ett uttryck för idéer och skapa unik design är fantastiskt stimulerande. Att designa något utifrån en tanke är alltid spännande.

Ska formen vara stramt kantig eller böljande oregelbunden, Ska den vara minimalistisk eller svulstigt stor? Alla dessa tankar möts och leder slutligen till att jag skissar upp olika förslag utifrån min yrkeskunskap som Guldsmed och i mitt arbete som formgivare. Välkommen att boka ett möte för designa egen ring.

 

/Anders Fors

Guldsmed  & formgivare

Etabl. 1977

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *