Förstora ringen

Förstora ringen

Att förstora guldringen från 17,4 till 19.9 är mycket. 19,9 ./. 17,4 = 2,5 x 3,14 (pi) = 7,85 mm. På bilden ser ni att jag börjat såga i ringen då en så pass stor storleksökning kräver isättning av bit. Ska en ring ökas 1/3 nr så går det ibland att sträcka ringen. Många gånger hör man kunder säga ”jag behöver ringen utslagen”. Så går det sällan till, då en ökning genom att med hammare bearbeta ringskenan leder till att den blir tunnare.

I enstaka fall kan det gå om ringen är kraftigt gjord och har en sten infattad och det endast rör sig om 1/4 dels nummer.

förstora ringen

Såga upp guldring

På bilden nedan så ser ni ringen uppsågad. Det gäller att planera var ringen skall sågas upp. Det är trevligt om kunden kan få behålla orginalgravyren, vilket oftast inte är några problem, då vi använder oss av lasersvets. En laser ger en väldigt hög precision och även en svetsfog som som förhindrar att fogen sedan syns.

såga upp guldring

Isättning av bit guldring

Nu har jag satt i en guldbit som är ca 8 mm lång. Det gäller att passa in den noga så det inte blir någon glipa någonstans.

isättning bit guldring

Guldring lasersvetsas

Jag sätter mig sedan vid lasersvetsen och kör med hög effekt på den så svetsfogen blir djup. Fördelen med lasersvetsning på ringens utsida är att kunden inte kommer se någon nyansskillnad på guldets färg. Använder man sig av hårdlödning så har slaglodet (det som man löder med) en liten annan nyans, vanligen något gulare. Många gånger ser man gamla ringar ute på marknaden som har storleksändrat med synlig lödfog och dåligt utförda storleksändringar. En korrekt utförd storleksändring med hjälp av laser syns inte.

guldring lasersvetsas

Guldring ökad storlek

Guldringen är nu färdig och ökad i storlek.

förstora ringen

Närbild av perfekt storleksändring

På bilden nedan så ser ni en närbild av den storleksändrade släta vigselringen.

perfekt storleksandring

Vi tar endast bokade besök, måndag – torsdag 9.00 – 21.00, samt fredagar 9.00 – 14.00. När du bokat tid och sedan kommer till vår ateljé så får du tala med någon av våra Guldsmeder, Anders Fors, Jenny Fors Gentele. Önskar ni handgravyr utförd så gör Arthur detta och tar fram skissförslag.

Vi har som målsättning att göra perfekta storleksändringar och att även du som kund får tillbaka ringen snabbt. Normalt så tar det endast 1 – 3 dagar. Det går även att skicka ringar till oss för storleksändring, då skall ni skicka ringen som rek, läs mer om detta på följande sida.

Varmt välkomna med en tidsbokning

Guldsmed Anders Fors

Guldsmedsmästare Jenny Fors Gentele

2 tankar om “Förstora ringen

 1. Saleh says:

  Hejsan.

  Har en fråga angående en ring jag köpt till tjejen.

  Ringen Är en aliansring i 18k vitguld med 11 princessslipade diamanter upp till 1,65k med gravyr.

  Det är så att den kommer vara lite tajt på henne och jag undrar om man kan, via er förstora den från 14,75mm till 14,9mm.

  Samt också slipa ringen så att den blir lite rundare än den fyrkantiga formen som den är idag.

  Och till sist , borsta stålet så den får en matt färg.

  Hur mycket skulle allt kosta ifall det finns möjlighet för detta?

  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *