XRF Spektrometer
Att kontrollera guldhalten på smycken, klockor, tandguld etc är extra viktigt idag. Skälen till detta är att den tidigare obligatoriska kontrollstämplingen med ”kattfoten” inte längre är obligatorisk. Ett annat skäl är också det höga priset på guld.
Det finns många privatimporterade smycken samt tunga halskedjor som kunden tycker sig köpt till fyndpris. Bakom dessa priser så förekommer tyvärr allt från underhaltigt och felstämplat guld till nedsmält stöldgods.
I ett led att öka kontrollen så har vi valt att skaffa denna avancerade utrustning för att kontrollera metallinnehållet i smycken vi omarbetar eller där en kund vill ha kontroll på vad smycket innehåller. Denna metall analysator visar alla de olika metaller som smycket innehåller med hela 2 decimalers säkerhet.
Kontroll av halskedja stämplad 14k
En kund har en cordelhalskedja som är stämplad 14k och vill ha guldhalten kontrollerad. Analysen visar att kedjan innehåller 59,25% rent guld och 30,37% koppar, 8,01 % zink samt 2,46 % silver. Allt är ok med kedjan och den håller 14k. En analys som denna är också intressant i ett annat perspektiv. Om en kund har gammalt guld som hon vill omarbeta då är det bra för mig som guldsmed att veta innehållet. T.ex zink är inte så bra om man skall smida upp ett smycke. Så har kunden gamla smycken med mycket zink i sitt innehåll då är det bättre att lämna det i inbyte.
Kontroll av guldinnehåll i 23k ring
När jag får en gammal slät ring i 23k så känner jag som gammal guldsmed direkt om den är 18 k eller 23 k. Denna legering används sällan idag då 23k är nästan lika mjukt som bly, dvs en 23 k ring deformeras lätt och är direkt olämplig att använda om man önskar ädelstenar infattade.
Analysresultat guldhalt 23k ring
Allt var i sin ordning, den släta 23k ringen innehåller nästan enbart finguld och en liten andel koppar samt spår av silver och palladium. Har man gamla 23k ringar som man önskar omarbeta till nya smycken så lämpar det sig mycket väl till att legera till den mer användbara guldhalten av 18k. Då tillsätter jag lite silver och koppar, så att finhalten blir 75% guld och ca 17 % koppar samt ca 8% silver. Då får man det Svenska röda guldet som dominerar de smycken som tillverkas i vårt land. I Sydeuropa så är guldet oftast gulare, beroende på högre halt silver och lägre halt koppar.
Kund har en gammal klackring som önskas omarbetas
Enligt stämplarna är denna klackring i 18 k guld, men för säkerhets skull så gör jag en analys på ringen. Här ser ni klackringen placeras i spektrometern som även använder sig av röntgenstrålar vid sin analys av metallinnehållet.
18 k guld, halten kontrollerad
Allt var okej, finguldshalten var 75,18% och sen silver och koppar. Denna klackrings gamla guld är inga problem att använda vid tillverkning av ett nytt smycke.
x-länk önskas omarbetas
En klassisk gammal x-länks armband gör jag här en analys på. Ibland kan vi finna kadmium i gamla armband då detta användes i slaglodet (det som används vid lödning). Kadmium är ju ett miljögift och inte så hälsosamt för oss guldsmeder att inandas vid ihopsmältning. Är kadmiumhalten hög så är vårt råd istället att lämna in det i inbyte, allt för värna hälsa och miljö.
Analysresultat guldarmband
Det visade sig att armbandet höll halten och visade endast små spår av kadmium.
Sliten gammal vitguldsring kontrolleras
Före 1980 så användes ofta nickel när man blandade (legerade) till vitguld. I början av 1980 talet så förbjöds användningen av nickel i EU då nickel kan ge allergier för vissa människor. I ringen nedan så håller halten 18k, men även lite nickel (2,36%). Tyvärr så ser vi idag många större e-handels sajter som säljer smycken till Svenska konsumenter där nickelhalten kan ligga ända upp till 10%. Tyvärr verkar våra myndigheter inte bry sig om detta. Vid kontroll har jag även sett att sajter som skriver att deras smycken är nickelfria inte infriar detta löfte då jag vid kontroller upptäckt höga halter av nickel.
Kontroll halt av nickel i enstensring
Denna enstensring placerar vi på instrumentets avläsningsyta för kontroll av guldhalt samt eventuellt innehåll av nickel.
Analysen påvisar hög halt av nickel
Idag använder vi guldsmeder i Sverige vitguld med palladium istället för nickel. Palladium bidrar till att ge en vit färg åt guldet. Palladium är dock en väldigt dyr ädelmetall och därför ser vi i andra delar förkärlek till att istället använda nickel. I denna enstensring så visade det sig att nickelhalten var hela 8,16% och innehöll inget palladium. En smycke med nickel lämpar sig inte att omarbeta, men går mycket bra att lämna i inbyte.
Analys guldmedaljer och förtjänstmedaljer
Guldmynt, guldmedaljer och förtjänstmedaljer innehåller ofta hög halt finguld. Vi hjälper er att kontrollera halten och dessa guldföremål lämpar sig mycket väl att omarbeta till nya smycken.
Äkta guld?
Har ni något smycke som ni önskar kontrollera guldhalten på så åtar vi oss sådana uppdrag. Vid analys av ett smycke så kontrollerar vi på 3 olika ställen för att säkerställa ett säkert utlåtande. Tillsammans med analysresultatet som vi skrivet ut så lägger vi in en bild på resultatet i dokumentet. Pris: 2.000,- inkl. moms, eventuell frakt tillkommer.
Det går också besöka vår ateljé, men observera vi tar endast bokade besök. Enklast är att maila till anders@fors.org eller smsa förslag på tid till 070-7762600
Bästa hälsningar
Anders Fors Guldateljé
Guldsmed
Etabl. 1977