Omarbetning av guld till kulring

Omarbetning av guld

En kund kontaktar mig och vill ha gammalt guld nedsmält till nya ringar. De frågar om de verkligen kan vara säkra på att just deras guld kommer användas. Jag vet att många inte smälter gammalt guld, men med mer än 40 år i yrket så är det inga problem för mig. Jag erbjuder de oroliga paret att få vara med när jag smälter deras gamla ärvda ringar. När jag smälter guldet så häller jag guldsmältan i ett göt så att jag får en plansbit (avlång guldbit). Denna formar jag sedan i en vals och formen blir som bilden nedan, dock utan den högra delens påbörjade uppfilning av kula.

Efter smältning av guldet och valsning så påbörjar jag formgivning av en guldkula. Utgångspunkt är den design av ring som jag tagit fram tillsammans med paret. De önskade något väldigt enkelt. Efter lite bollande av designförslag så landade det på att jag skulle tillverka en slät guldring med en kula med en diameter på lite drygt 4 mm. Ringens bredd skulle vara ca 2 mm.

Jag börjar att markera på plansbiten med en lite grövre fil. Därefter så filar jag runt hela plansbiten lite grovt så jag får en grövre form av kula.

första steg i tillverkning av guldkula

Guldkulan börjar ta form

Det är ju viktigt vid filande att det inte blir som kejsarens nya kläder, mindre och mindre och till sist en tummetott. Nej här gäller det att planera och gå varsamt fram när jag filar upp kulan. Stannar upp och vrider och vänder på kulan, tittar från olika håll och mäter med jämna mellanrum. Att helt för hand skapa en kula är en skön känsla i en värld av massproduktion och slit och släng mentalitet. Att kunna ta tillvara kundens gamla guldringar och skapa något tillsammans med dem. En ring som kommer att bäras ett helt liv – det är en glädje att få arbeta med!

guldkulan börjar ta form

Finishering av guldkula

Nu har filandet upphört och finishering påbörjas med fin smärgelduk.

guldkula nästan klar

När nu guldkulans finish är godkänd beslutar jag mig att såga av den från plansbiten.

guldkulan uppfilad

Guldkulan lödes fast på guldringen

Kulans fina runda del lödes fast på ringskenan. När den sitter fastlödd så filar jag till den avsågade ytan så att kulan blir snygg. Sen är frågan hur långt skall man som guldsmed och formgivare gå när det gäller att göra en kula. Skall den bli som ett kullager, dvs ha en perfekt rund form, eller skall man få en känsla av att den är lite levande? För mig är det viktigt att måttangivelsen gentemot kunden håller och i detta fall skulle kulan mäta 4 mm. När kulan var klar så hamnade måttet på mellan 4,23 – 4,12 mm, vilket ger en levande känsla och påminner bäraren om att ringen alltigenom är hantverksmässigt tillverkat. Guldringarna är nu levererade till kunderna och de fick ett par väldigt enkla men unika ringar.

handsmidd guldring med kula

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *