Polering guldring

Guld som är nyputsat högblankt är något speciellt. Efter en tids användning så kan en ring behövas snyggas till.

På breda flacka guldringar så blir det extra tydligt med repor. För att undvika fula hack och repor så bör man tänka på att guld är mjukare än både järn och sten, så ta av ringen när ni jobbar i trädgårdslandet eller klättrar i berg eller på gymmet.

polering av guldring

Om nu ändå ringen fått en skada och ni vill ha den polerad och snygg igen går det?

Ja i det flesta fall så går det med fin smärgelduk (600 – 1200 grovlek) och därefter med sliptrissa och sedan polertrissa (lumptrissa) ta bort alla märken och få ringen i nyskick.

Är det djupare hack och repor så kan vi med hjälp av vår lasersvets fylla igen dessa och därefter smärgla, slipa och polera ringen så den igen blir högblank och fin.

På bilderna ser ni sliptrissan där vi använder oss av ett slipvax bestående av pimpsten och vax och sen så ser ni också polertrissan som är tillverkad av bomullstyg och som slutligen ger ringen dess högblanka yta.

slipning av ring

Den tredje och sista bilden visar ett exempel på polering av en guldring (trestensring), där vi använder oss av en tandläkarborrmaskin med små borstar där vi applicerar olika slip och polerpasta för att även få putsat och snyggt på ringens alla olika detaljer.

Viktigt är dock att ringen inte putsas sönder. Förr på större guldsmedsverkstäder så hade man en ”sliperska”, vanligen en kvinna som var specialiserad på att putsa smycken. Det är en konst, för det gäller att förarbetet med finishering görs rätt och de sista momentet med polertrissan endast behöver göras snabbt, så inte ringens form rundas av och distinkta plana ytor tappar formen.

polering av fattning

 

Översyn av ringar med kontroll av stenarnas infattning samt putsning av guldringen är något som ni bör göra med jämna mellanrum.

Att få sin ring upputsad med översyn av infattningarna kan vi göra från ena dagen till den andra.

Foto: Arthur Kolehmainen

 

En tanke om “Polering guldring

 1. Hans Jonsson says:

  Hej!
  – Jag har två förlovningsringar i vitt och rött guld som har lite repor. Hur mycket skulle det kosta att polera dem?
  – Så har jag en ring som jag skulle vilja ha bort gravyren inuti alternativt ersätta den med ny text. Kan ni ge pris på det också?
  Vänliga hälsningar
  /Hans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.