Rolex GMT Master – översyn boett
En stål Rolex kan efter många år se ut som bilden nedan. Går det göra något åt detta? Ja, men absolut inte genom att försöka enbart fila och smärgla bort skadorna. Det måste till att använda en lasersvets på skickligt sätt och lägga i rostfritt stål med den.
Bandhorn lasersvetsas
Jag börjar gå på de värsta skadorna med lasersvetsen. På bilden nedan ser ni hur det ser ut efter en första attack med lasersvetsen.
Renoveringen av bandhornet börjar ta form
Här har jag gått över en första gång och sen så får jag gå över en gång till för att få det önskade slutresultatet.
Rolex GMT-Master Oyster
Svart urtavla och ett förvånansvärt gott skick på safirglaset. En första mattering av ytorna har skett, men mer polering och tejpande återstår.
Bandhornet åtegärdat
Nu är bandhornens nednötta ytor åtgärdats och sen har ytorna behandlats i flera steg innan jag slutligen högglanspolerat. Jag polerade baksidan och matterade, men valde att inte ta bort allt små små märken på boettens baksida då det nästan kan kännas att jag överrenoverar den då. Lite av tidens tand kan man väl ha kvar på en klocka som är över 25 år.
Helbild av baksidan på boetten
Det blev bra och enträget finischeringsarbete ger resultat, något som jag lärt mig med mer än 40 år som Guldsmed.
Spegelblank finisch
Att polera en klocka utan att ta bort repor och hack är ingen bra metod. Det riskerar att förstöra din klocka. Att bearbeta en yta inför en slipning och polering bygger på att man hela tiden arbetar från olika håll.
Såsom i en spegel…
Att se sig själv hållande en mobilkamera är en god belöning efter mycket slit med att arbeta med rostfritt stål.
Dagen avslutas med en sista bild av den renoverade Rolexklockan
Jag är nöjd och har fullföljt ännu ett roligt renoveringsuppdrag.
Har ni en Rolex som ni önskar renoverad, smsa bra bilder till 070-7762600 eller maila anders@fors.org så återkommer jag med synpunkter om vad jag tror klockan skulle behöva för åtgärder.
Bästa hälsningar
Anders Fors
Guldsmed
Etabl. 1977