Sticklar – gravyr – juvelfattning

Tänk er ett litet litet miniatyr stämjärn som är så vasst att det går skära i metall, till och med i stål! Att slipa sticklar är en konst och kräver kunskap och känsla för perfekta vinklar och högglanspolerade vassa ytor.

Det är en förutsättning för att det skall bli de blanka skär som man vill uppnå vid juvelfattning, men även vid handgravyr.

stickelslipmaskin

På den runda sliptrissan är ytan belagd med diamanter. Trissorna har olika grovlekar och man arbetar ner till finare och finare kornstorlek på trissorna och avslutar med att slipa stickeln på en vit stentrissa som sprayas med vätska innehållande diamantpulver.Genom detta arbete så uppnår man en stickel som är högblank och har perfekta ytor och skarpa skärytor.

För oss Guldsmeder, Juvelfattare och Handgravörer så är det av yttersta vikt att man arbetar med högklassiga verktyg och då räcker det inte med att köpa verktyg, de måste också underhållas.

gravering med sticklar

 

Till vänster så ser ni ett antal olika sticklar som skiljer sig åt både i form, storlek och vinklar på fasetterna.

Även stålet som används skiljer sig åt och för gravyr i t.ex. stål så krävs hårdare stål.

 

stickelslipning

 

Här ser ni stickelhållaren med dess gradskiva som möjliggör att vinklarna på stickeln blir perfekta.

För så användes sticklar med träskaft, men idag så väljer många att ha tryckluftsassisterade hållare.

Detta sparar gravören och juvelfattarens kropp genom att minska det statiska arbetet där en balans annars skall vara både kraft och återhållsamhet, något som ofta leder till besvär i nacke och axlar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *