Dragjärn

Hur gör vi guldsmeder när vi skall ha trådar i olika tjocklekar och former? Ja, den bekväme kan ju köpa rund tråd färdig i olika dimensioner, men då får man det ganska svårt för vi Guldsmeder behöver ju inte bara runda profiler när vi tillverkar smycken. Nej en tråd kan ha en mängd olika profiler och bilden visar här 3 olika former på dragjärn. Den översta är trekantig, sen kommer den runda och längst ner oval profil.

Det övre dragjärnet är köpt för ca 10 år sedan och de 2 andra är efter min far, Guldsmed Haldor Fors och jag misstänker att de är från 1940 – talet. Gamla guldsmedsverktyg är det något speciellt med. Kvalité på stål var ofta betydligt bättre förr.

Dragjärnet används så att jag som Guldsmed börjar med att göra ordning en plansbit, vilket är en guldstång med fyrkantig profil med lätt avfasade hörn. Skall jag göra ordning en rund tråd på t.ex. 2 mm så gör jag ordning en plansbit (planstråd) som jag valsar fram i Guldsmedsvalsen till lämplig tjocklek. Jag skulle nog valsa ner till ca 2,2 mm och därefter spetsa ena änden och sen glödga.

Sen så vaxar jag planstråden och för in den i ett passande hål i dragjärnet och sen efter den dragits i första hålet så går jag vidare neråt i storlek tills jag får tråden i önskat mått, dvs 2 mm.

dragjärn för guldtrådsdragning

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *