Guldsmedsvals

Guldsmedsvals låter som en vacker melodi, men det är det ju inte. Nej en vals är ett av Guldsmedsverkstadens viktigaste verktyg. Ett valsverk i miniformat, där kvalité och utformning är av vikt för att du som Guldsmed skall ha glädje under många år av dess funktion. Min härliga vals har jag fått övertagit av min far och den inhandlade han år 1942 för den astronomiska summan av 1.200,- kronor. Betänk då att min far vid samma tidpunkt hade en månadslön på ca 400,-/månaden.

Vad gör vi Guldsmeder med denna vals? Jo vi tar en guldstång som kallas för plans och sticker in den i guldsmedsvalsen och valsar fram ringämnen, plåt eller tunnare dimension av plans som vi sedan kan dra i dragjärn för att få fram trådar i olika profiler.

guldsmedsvals

 

Valsen är steget efter att jag som Guldsmed smält guldet till en stång (plans) eller bleckämne. Den vals vi har är enligt mig den bästa man kan ha. Den är utförd av Pejwalls mekaniska verkstad i Sundbyberg under den tiden Sverige som nation stod högt över alla andra när det gällde verkstadsindustri.

De valsar man finner idag är av skiftande kvalité där en del är tillverkade i England, men mycket från Asien och inte alls av samma sköna kvalité som vår ”mästar” vals!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *