Eget guld

Eget guld omarbetas

Att smälta guld är alltid något speciellt och är höjden av återvinning. Har ni eget guld som ni av ekonomiska eller känslomässiga skäl vill ha i era nya ringar så är det inga problem. Jag har smält guld i över 40 år och första gångerna jag lärde mig tekniken att smälta guld var tillsammans med min far – Guldsmeden Haldor Fors. Efter att vi vägt guldet så gör vi en analys med vår spektrometer som med 2 decimalers säkerhet gör en analys på ert gamla guld, läs mer på: spektrometer. Ytterligare en analys utförs sedan på smältan för att säkerställa att guldet håller rätt halt.

använda eget guld

 

Vitguld är något som vi inte åtar oss att smälta då det finns så många olika legeringar av vitguld, samt att äldre viguld (före ca 1980) innehöll nickel.

Vill ni vara med och se på när jag smälter era gamla smycken till ett utgöt som sedan valsas till en plansbit så möter det inget hinder.

eget guld till nya ringar

Det bästa att smälta ner till nytt 18 k guld är släta ringar, men det mesta guld, förutom vitguld går att smälta ner. I de fall det inte lämpar sig så går det lämna i inbyte.

Har ni guld i 20, 22 eller 23 karats guld så går det legera om så det blir 18 k.

Under alla de år som jag arbetas om guldsmed så har jag aldrig bränt mig i samband med att jag smälter guld.

Känner ni för att filma smältprocessen så går det också – för som sagt det är något magiskt att se guld flyta och hällas ner i götet. Gamla smycken som blir nya i ett oändligt krestlopp i tusen och åter tusen år.

smälta guld till ny vigselring

 

På den nedersta bilden rinner guldet som har en ca temperatur av ca 960 grader ner i götet (ett järn med ett avlångt dike i) där guldet sen stelnar och blir en stång.

Denna stång bearbetar jag sedan i en guldsmedsvals och arbetet med att göra en ny ring har påbörjats. Även denna första del i att göra era nya ringar av ert gamla guld får ni vara med och se om ni vill.

Att få ta del av hantverket i hur det går till att tillverka handgjorda ringar blir utan tvekan ett minne för livet.

 

En tanke om “Eget guld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *