Enstensring öka storlek

Enstensring öka storlek

När man ska öka storlek på en enstensring och det är så mycket större den måste bli som denna, då får man planera arbetet noga. Denna enstensring öka storlek från 16 mm till över 19 det är inte helt lätt.

enstensring är för liten

Storleksökning av enstensring kan börja

Jag sågar upp ringen och sen sågar jag 2 spår med en tunn sågklinga på centerstenens vardera sida. Jag har kallat denna ring för enstensring, men ska jag vara riktigt korrekt så är det en centersten omgiven av 2 baguetter. Hade inte baguetterna suttit på sidorna så hade de 2 spåren sågats närmare den stora stenens fattning. Skälet till att jag sågar ner en bit i skenan är för att undvika att ringen ska få ett alltför äggformat utseende.

enstensring ökas storlek

Vitguldsbit tillverkas för storleksökningen

På bilden nedan ser ni en vitguldsbit som jag format för att ”enstensringen” skall få rätt storlek.

isättning av bit i vitguldsring

Isättning bit vitguldsring

Vitguldsbiten sitter nu lasersvetsad och även upptill på sidan av baguetterna så har sågningen i skenan lasersvetsats. När jag lasersvetsar så ställer jag in lasern på lite olika nivåer för att uppnå olika resultat. I slutskedet av lasersvetsningen så skjuter jag med laserstrålen från sidan så ytan blir så jämn som möjligt innan ytan finisheras. Efter detta så slipas och poleras ringen noga.

enstensring ökad i storlek

Storleksändring vitguldsring klar

Storleksändringen av ringen är klar och efter ultraljudstvätt och renblåsning med tryckluft så följer nästa steg. Det finns en hel del olika vitguldslegeringar och en del av svagt ljusgula och andra mer gråvita. För att uppnå högsta vithet på ringen så rodierar (ytbehandling med hjälp av elektrolyt). Efter detta gör jag ytterligare en lätt lätt puts och sen tvätt igen.

storleksändring enstensring

Närbild på storleksändringen

Här ser ni en närbild av storleksändringen som gjorts.

enstensring behövs göras större

Hoppas ni nu fått en liten inblick i hur en storleksändring av en ring sker. En del tror att man hamrar upp storleken och i vissa fall om det rör sig om väldigt liten storleksökning så kan man göra det, annars är det förkastligt då ringen blir tunnare.

Varmt välkommen att boka in en tid för inlämning av er ring som behöver ändras i storlek. Jag tar endast bokade besök, ring 070-7762600 eller maila anders@fors.org

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *