Laga vintage ring

Laga vintagering

Idag så är det populärt att köpa begagnade smycken på auktion. Dessa smycken omnämns ibland som Vintage. Ringen på bilden nedan kanske för mig som Guldsmed inte är en klassisk ring i hög vintage klass, men kan ändå för kunden vara ett kärt minne eller en ring som hon tycker om formgivningen på.

Jag gissar att denna diamantring är från 1980-talet och har över 30 års slitage. Går en sådan ring att rädda? Är den värd att rädda? Om kunden tycker om ringen och är beredd att lägga en slant för en ordentlig renovering, jag då är det ett objekt som går att förvandla och sen går att använda igen under många år.

sliten guldring vintage

Mycket sliten vintage diamantring

Denna ring har lite av halokaraktär över sig. På bilden ser ni att diamantringen är mycket sliten. Klorna är mycket slitna och måste förstärkas.

diamantring mycket sliten

Vintage smycke

Ibland så tror jag att äldre slitna smycken kan få köparen att känna att den bär på en historia. Det ligger en del i det, tänk att en ring har suttit på ett finger under över 30 år och nu skall återuppstå i sitt forna utseende.

Kan tillägga att denna diamantring faktiskt kommer att bli bättre i flera avseenden än när den va ny, då jag gör skenan både kraftigare och bredare. Innan jag påbörjar renoveringen så ultraljudstvättas ringen så allt smuts lossnar. Om inte detta görs så kan gammal smuts brännas fast sen när jag hettar upp ringen i samband med hårdlödning.

vintage smycke tilltryckt skena

Mäta storlek på ring

Att mäta storleken på ringen innan jag sätter igång med renoveringen är viktig. Här använder jag mig av ett digitalt skjutmått.

mäta storlek på diamantring med skjutmått

Mäta ringskenans tjocklek

Denna ringskena är efter många års slitage väldigt tunn. Den är endast 0.56 mm tjock och jag kan gissa att den var kanske 0.80 mm när den var ny.

tunn skena på diamantring

Bredd på ringskenan

Jag mäter även bredden på ringskenan och kan konstatera att den också är väldigt tunn, den mäter 1,45 mm

smal skena på diamantring

Göra ringskena kraftigare

Efter att jag mätt mätt ringen så tar jag och sågar bort halva ringens skena och gör en ny kraftigare. Då denna ring är gjord i 18 k gult guld så måste jag blanda till guld i rätt färg så inte någon nyansskillnad syns. På bilden ser ni längs till vänster den gamla ringskenan och i mitten den nya betydligt kraftigare och till höger diamantringens överdel.

göra ringskena kraftigare

Ny ringskena på diamantring

Nu har jag lasersvetsat fast den nya kraftigare ringskenan. Efter detta är gjort så skall jag hårdlöda ringen från insidan med slaglod i rätt nyans så ingen lödfog blir synlig.

ny ringskena på diamantring

Förstärka klor på sliten diamantring

Ringskenan är nu hårdlödd och jag har påbörjat finisheringen av ringen. Skarven syns inte och jag har också fräst bort en av trådarna som går upp mot stenarna och blir en klo. Mitt och högst upp i bild ser ni en ny klo som jag också lasersvetsat fast.

förstärka klor på guldring med diamanter

Ringskenan har gjort tjockare

Innan renoveringen av guldringen så var den endast 0.56 mm tjock. Nu efter att jag satt dit en kraftigare ringskena så mäter jag igen. Nu är den 1,46 mm, dvs nästan 3 ggr så tjock.

ringskenan på guldring har gjorts tjockare

Bredd ringskena

Även bredden på ringskenan ville jag göra något åt för att förbättra ringens hållbarhet. När man som i detta fall ökar bredden från 1,45 mm till 2,74 så gäller det att göra detta så att ringens design inte försämras. På bilden nedan så ser ni den gamla tunna ringskenan och ringen efter renoveringen med den betydligt kraftigare skenan. Formmässigt har ringen vunnit på att jag gjorde skenan kraftigare.

diamantring får ny bredare ringskena

Renoverad vintagering

Nu är ringen klar. Alla klor har förstärkts samt en byttes helt ut. Alla repor och allt slitage på ringen har åtgärdats. Slutligen efter högglanspolering så har ringen ultraljudstvättats en sista gång så att all polerpasta tvättas bort.

renoverad vintagering

Lagad vintagering med diamanter

Nu provar jag att sätta ringen på mitt lillfinger och fotar den så att en helhetsbild fås av renoveringen. Jag är nöjd över resultatet och ringen har fått ett nytt liv.

lagad vintage ring med diamanter

Har ni en ring som ni vill ha renoverad, maila bilder till anders@fors.org eller smsa bild till 070-7762600

Jag tar endast bokade besök

Mvh

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *