Smaragdring ändras i storlek

Smaragdring ökas i storlek

En kund har köpt en ring med smaragd. Hon hör av sig till mig på telefon och vill att smaragdringen skall ökas i storlek. Oftast när man ökar en ring i storlek så kanske det rör sig om 1/2 – 1 nummer. Efter över 40 år som Guldsmed så löser jag det mesta så jag svarade ”det kan jag hjälpa dig med”.

Väl på plats så mäter jag storleken på hennes på auktion förvärvade smaragdring. Jag mäter ringen och den visar sig vara i normalstorlek 16,86 mm, mätt med ett elektroniskt skjutmått. Jag använder mig alltid av elektroniska skjutmått, då ett ringmåtts måttangivelse sällan stämmer och därför är det klokt att alltid kontrollera med skjutmåttet.

smaragdring ökas i storlek

Smaragdring sågas upp

Jag tar mått på hennes hand och ringen skall ökas ända upp till 20,3 mm i diameter. Det är väldigt mycket att öka en ring i storlek och jag tror de flesta yngre Guldsmeder inte skulle vågat sig på uppdraget. För mig så är jobb som dessa en utmaning. Det mesta går att lösa om man tänker till lite.När man ökar en ring väldigt mycket i storlek som har infattade stenar ner på ringskenan  så är det risken att ringen blir äggformad.

Det kanske inte syns när ringen sitter på fingret, men visst är det roligare om jag lyckas med att behålla ringens form. För att uppnå detta så sågar jag in två spår på ringens insida intill fattningen där smaragden sitter infattad.

På bilden så ser ni också att jag sågat upp ringskenan eftersom jag sen skall sätta i en ca dryg 10 mm lång guldbit.

smaragdring sågas upp inför storleksändring

Närbild på sågade spår

Här är en närbild på hur jag sågat dessa två spår i ringskenan intill fattningen. Djupet är ca halva godstjockleken och på så vis undviker jag att påverka infattningen av ringens diamanter som sitter utefter halva ringen.

guldring med smaragd minskas eller ökas

Smaragdring större storlek

Nu har jag satt i guldbiten och smaragdringen är storleksändrad. En smaragd är en mycket ömtålig sten och att utsätta den för värme kan sluta illa. Vi använder oss av lasersvets och då eliminerar vi värmeutvecklingen.

På bilden så ser ni första lasersvetsningen, som sedan kompletteras med en bredare lasersvetsfog så att den sedan inte syns.

Jag tar också och lasersvetsar de två spåren jag sågat intill fattningen där smaragden sitter infattad.

smaragdring större storlek

Smaragdring storleksändrad

Nu är ringen klar. Jag har finischerat, slipat och polerat ringen. Det man skall akta sig för är att utsätta en smaragd för hett vatten eller ultraljudstvätt. Skälet till detta är att en smaragd har oftast naturliga sprickor och dessa behandlas med olja. Förr användes rapsolja då den har samma ljusbrytningsindex som smaragden (1,56 – 1,60). Internationellt så kallas denna behandling ”oil treated” och Cederolja används ibland.

Om en smaragd ring som är oiltreated utsätts för hett vatten med rengöringsmedel, eller ändå värre, ett ultraljudsbad då kan oljan försvinna ur smaragden och sprickorna blir synliga. För att inte detta skall riskera att hända så borsta jag endast av diamanterna med svagt rengöringsmedel och jag utsätter endast smaragden för ljummet vatten och lätt borstning med en mjuk tandborste.

smaragdring storleksändrad

Smaragdring med diamanter nu i större storlek

Med stark förstorad bild så ser ni kanske en svag svag antydan till att en guldbit satts dit. Ringen var gjord i 18 k gult guld och i Sverige så använder vi oss av rött guld. För att få så nära rätt nyans som möjligt så legerar jag fram en guldbit som har lite mer silver i sig så färgen blir så överensstämmande som möjligt.

smaragdring med diamanter större storlek

Ändrad storlek smaragdring

Nu mäter vi en sista gång storleken på ringen. Den var tidigare ca 16,9 mm och är nu ca 20,3 mm. Jag har också kontrollerat infattningen av diamanterna och allt sitter som det ska och har inte påverkats negativt av storleksändringen.

ändrad storlek smaragdring

Har ni någon ring som ni vill ändra storleken på, större eller mindre, smsa en bilder på ringen till 070-7762600 så får ni snabbt svar. Det går också maila mig på anders@fors.org .

Önskar ni besöka min ateljé så måste ni först boka tid

 

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *