Omarbeta guld Stockholm

Omarbeta guld Stockholm

Att omarbeta guld i Stockholm hos en Guldsmed med generationer av kunskap är inga problem. Tyvärr så är dock tiderna för oss Guldsmeder så att man måste identifiera sig som kund och boka tid. Har ni som denna kunden ett par gamla 23 k ringar och vill göra nya ringar så kan vi hjälpa er.

23k guld är nästan finguld. Finguld har en renhet av 999/1000, och 23k där är finhalten 975/1000. 23k är dock väldigt mjukt, nästan som bly. En gammal 23 k ring är ofta inte längre rund när man tittar närmare på den.

Om ni då har en 23 k ring och vill återanvända den, vad kan jag som Guldsmed göra? Att omarbeta guld är inga problem och det går legera (blanda) om ert guld till 18k guld som är hårdare. Det är mer lämpligt att ha i en ring som används dagligen eller om ni önskar stenar i er ring.

För att få 23k guld att bli 18 k guld så tillsätter jag silver och koppar. Bilden nedan visar hur jag smälter ert gamla guld till den nya ringen.

 

omarbeta guld stockholm

Alternativ lösning på att tillverka av gammalt 23 k guld

Dessa kunder ville helst ha just sina gamla släktringar använda som de är och inte blanda upp till 18 k. Det jag då föreslog var att jag valsar ner de gamla 23 k ringarna till en tunn tråd som sedan smides ner i en 18 k vitguldsring. Vår handgravör Arthur skär med stor precision ner ett spår i vitguldsringen vi tillverkat. I detta spår gör han sedan lite hack i botten på ”kanalen”. Spårets sidoväggar är även skurna snett. Dett är för att 23 k guldet sedan vid smidning skall fästa.

guldinlägg i ring

Guldinlägg smides fast i vitguldsring

Närbild av vitguldsringen som sitter fast i ett roterbart specialverktyg. Ni ser även hacken i botten på spåret där 23 k tråden skall få fäste.

Med hjälp av ett tryckluftsverktyg så smides 23 k tråden fast samtidigt som ringen sakta roteras i verktyget.

tvåfärgad guldring

2 färgade guldringar

Här ser ni det färdiga resultatet av den handsmidda vitguldsringen med 23 k guldinläggning nersmidd i mitten.

omarbete guldringar

Ovanliga ringar

Känslan att ha sina gamla anhörigas ringar i sina nya handgjorda ringar är lite speciellt. Detta tillhör knappast det vanligaste sättet att ta till vara gamla ärvda ringar, men onekligen blir det ett par ovanliga ringar där bäraren har med sig en del av sin familj.

Att smida in finguld eller 23 k guld går att variera på en mängd olika sätt.

finguld inlagt i vitguld

Önskar omarbeta guld stockholm och önskar förslag på ovanliga unika ringar – välkomna att boka ett besök till vår guldsmedsverkstad. Vi skissar upp fotorealistiska förslag i cad. För er som inte bor i Stockholm så kan vi även erbjuda er onlinemöte, läs mer här.

Vi tar endast bokade besök, ring 070-7762600 eller maila: anders@fors.org

Välkomna

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.