Omarbeta vigselring

Omarbeta vigselring

Att omarbeta en vigselring som är en massproducerad ring som sålts av de stora smyckeskedjorna är en utmaning. Ofta har dessa en väldigt tunn ringskena. Kunden har förälskat sig i modellen och står inför valet att kassera ringen och göra en helt ny. Ett alternativ är att titta närmare på ringen och se om den går att förstärka.

göra om vigselring

Tunn ringskena

Det är väldigt vanligt att tjockleken på ringskenan kan vara ca 0,5 mm – 0,8 mm. Även bredden brukar vara väldigt smal. Allt detta grundar sig i viljan att snåla på guldet för att få ner priset på ringen. På bilden så ser ni också en svag antydan till att ringen är oval.

ringskenan är för tunn

Ta bort den tunna delen av ringen

Många kunder brukar fråga om man inte kan lägga på guld och göra en ring kraftigare. Nej – det är inte så att det går att pensla på guld. Möjligen så kan vi ibland lägga på guld med laser. I detta fall så är det dock mest rationellt att helt resolut ta bort den tunna delen av ringen. Jag tar fram guldsmedssågen och sågar av ringen på 2 ställen.

Smälta ihop guld till ny ringskena

Denna ring är i 18 k guld, men inte den traditionellt röda legeringen utan en mer gul ton. Denna gula guldlegering är vanligt förekommande på importerade guldsmycken. För att få till det riktigt snyggt så smälter jag ihop och legerar en bit guld i passande färg. På bilden nedan ser ni guldklimpen jag smält ihop. Ni ser också att en diamant saknas i fattningen. Jag kommer leta fram en briljantslipad diamant i rätt storlek och se över om klorna behöver förstärkas.

diamant lossnat

Ny ringskena valsad

Jag tar sen guldklumpen och valsar ut till en ny ringskena i lämplig bredd och höjd. Jag väljer att göra den 3,2 mm bred och 1,5 mm tjock. Tidigare var ringen 0,6 mm tjock och endast 2 mm bred.

Ringskenan bockad

Jag tar sen och bockar till skenan i rätt form. Ringen skall vara 16,7 mm i storlek och för att få till det riktigt snyggt så väljer jag att göra ringen lite mindre till att börja med och sedan smida upp ringskenan till rätt storlek. På så sätt så kan jag smida upp en snygg övergång och få ringen perfekt rund.

Skenan monterad

Traditionellt så hårdlöder vi Guldsmeder när vi fäster ihop 2 olika delar. Nackdelen är att en lödfog på¨en slät yta kan skönjas svagt. För att få en helt osynlig skarv så väljer jag istället att lasersvetsa ihop ringens överdel med den nya ringskenan. Det var också viktigt att jag legerade guldet i rätt färg. Bilden är något suddig, då fokus har lagts på ringens nedre del.

Ringen har fått ett andra liv

När jag byter ringskena på en ring och gör den både bredare och högre så gäller det att det blir ett snyggt flyt i övergången. Det måste bli en formmässig snygg övergång, något som är roligt att lyckas med. Jag gjorde för en tid sedan ett liknande arbete där ny ringskena monterades, se här.

guldring omarbetad

Har ni en gammal ring som är er kär, men som är sliten eller trasig. Hör av er och skicka gärna en bild via sms 070-7762600 eller maila mig på anders@fors.org så återkommer jag.

Mvh

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.