Puckelanka

Puckelanka

Nej det är inte frågan om någon maträtt på någon Asiatisk restaurang jag nyligen besökt. Puckelanka är ett i raden av många specialverktyg som vi Guldsmeder använder. Slår man 2 runda guldplåtar i en puckelanka så går det göra en ihålig boll. Det är bara Guldsmedens fantasi som sätter gränsen för vad för arbeten puckelankan kan vara till nytta.

Är puckelankan ett ”måste verktyg” i en Guldsmedsverkstad. Ja efter 40 år i yrket så är det nog ett av de verktyg som jag kan rekommendera att den unge gesällen skaffar tidigt när ekonomin tillåter. Den kub som ni ser till höger är puckelanka, med dess runda nedsänkningar i olika storlekar. Med hjälp av en knoppsats som ner ser ett exemplar nertill i bilden av slår man ner plåten i puckelankan och får då fram en liten halvrund form.

puckelanka

 

Jag är lyckligt lottad och har en hel ”ankfamilj” då jag har ärvt ett par efter min far, samt skaffat själv en snygg uppsättning då jag är lite av ett verkstygs freak. Även om nya blanka verktyg kan vara sköna att se på så är som vanligt välgjorda verktyg av bra stål och med ålderns patina nog ändå det som överträffar det mesta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *