Kan man göra röttguld till vittguld?

Blanda till vitguld

Har under mina 45 år som guldsmed till och från fått frågan om det går göra vitguld av rött guld. Tidigare har jag tackat nej till sådana förfrågningar och förklarat att det inte går. Ett av skälen till detta är att vitguld är en blandning av 75% rent guld och sedan blandning (legering) av andra metaller, bla palladium.

För några år sedan skaffade vi en spektrometer. En maskin som analyserar innehållet av olika metaller med 2 decimalers säkerhet. Har du gamla 23k ringar så legerar jag det till vitguld genom att bla tillsätta palladium. Jag gör sedan en analys med vår spektrometer för att säkerställa att det blev korrekt blandat. Har du 18 k och vill få det vitt så går det också, men blir betydligt kostsammare då jag måste tillsätta finguld, dvs 24 k rent guld.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Anders Fors (@vigselring.nu)

Ringarna är klara

De 2 ringarna till höger är tillverkade av kundens 23k guld som jag legerat om till vitguld. Den högra herringen tillverkade jag av kundens gamla 18 k guld som jag smälte om och smidde en ny ring av.

eget guld, göra vitguld

Har ni gammalt guld och vill ha ett nytt smycke tillverkat i rött eller vitt guld. Maila mig på anders@fors.org eller smsa 070-7762600

Bästa hälsningar

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *