Trasig vigselring lagas

Jag får ibland in ringar som skall lagas och ändras i storlek. Det är alltid lite spännande, för då får jag se vigselringar och smycken som tillverkats av andra.

Denna ring fick en kund uppsågad av mig då hennes finger hade svullnat upp akut. När jag tittar på stämplarna så konstaterar jag snabbt att ringen är importerad och att den har diamanter och en mörkblå safir infattade. Guldet är 18 k, men av en gulare färg som är vanligt bland importsmycken. Kvalitén på denna ring är inte det sämsta jag sett, men av en kvalité som är vanligt förekommande bland de större kedjorna som vill sälja smycken med fokus på lågt pris. Ett lågt pris har dock alltid en förklaring. För lekmannen så kan skillnaden vara svår att uppfatta, därför är det viktigt att vi yrkesmän förklarar skillnaden.

Att få två ringar som är nästintill identiska att skilja kraftigt i pris är inget hokus pokus. Prisskillnaden på en stycktillverkad, välgjord ring jämfört med en massproducerad kan vara så mycket som dubbla priset eller mer. Vad beror då prisskillnaden på?

Att gjuta en ring i en form och göra massa likadana drar ner produktionskostnaden. Kvalité på guldlegering samt guldets ursprung kan också göra smycket billigare. Ett ytterligare alternativt för att få ner priset kan även vara att använda en lägre guldhalt eller att guldhalten inte stämmer med vad säljaren uppger. Det sistnämnda hör inte till vanligheterna i Sverige men förekommer bland smycken köpta utomlands eller på utländska sajter.

Denna ring hade en mörkblå safir, visserligen är ädelstenen äkta, men mörkt mörkt blå safirer är mycket billiga till skillnad från de som har en blåklintsblå färg.

Även slipkvalitén på ädelstenarna och infattningen av stenarna är generellt dålig på lågprisringar.

Denna ring var infattningen varken det sämsta jag sett eller av bra kvalité, utan tyvärr den kvalité av infattningsarbete som vi ofta ser på importsmycken.

När ni tittar på bilderna nedan så ser ni att ringskenan är urgröpt och även fattningen, detta är självfallet ett sätt som används för att snåla på guldet.

Jag vägde denna ring och vikten låg på 4,5 gram. Gör vi en liknande ring där vi inte snålar med guld så ligger vikten på ca 8 gram.

Jag fick ordning på ringen och ringen blev samtidigt ändrad lite i storlek.

trasig vigselring behöver lagas

billiga vigselringar

Även diamantkvalitén är av betydligt sämre kvalité än vad som vi använder oss av.

De flesta kunder känner till det här med diamanters olika kvalitéer när det gäller färg och renhet, men det som få känner till är vikten av en god slipkvalité. Finessen med en briljantslipad diamant är att den efter slipningen skall fungera som en spegel. En dåligt slipad diamant kan se hygglig ut när ringen är ny och inget smuts samlats under stenarna, men efter någon månad när smuts och handkräm lagts sig under stenarna då blir skillnaden än mer påtaglig mellan en bra slipad diamant och en dåligt slipad diamant.

Denna ring var köpt i Sverige och inte av den allra sämsta kvalitén som annars är vanligt förekommande på utländska internetsajter, där den oinvigde lätt får en känsla av att den kan göra ett riktigt fynd. När vi får in sådana ringar för storleksändring så brukar vi oftast säga nej, då dessa ringar kan vara gjutna och av så dålig legering att de spricker när man försöker justera ringskenan.

Även diamanternas kvalité och infattning på dessa ringar är under all kritik, men kunden tycker att det är ett fynd och tycker kanske att varför skall jag betala det dubbla eller ibland hela tredubbla hos en Guldsmed i Sverige? Det man inte alltid förstått är att det är helt olika produkter man jämför.

storleksändring vigselring

Här nedan har vi ett ytterligare ett exempel, i detta fall en ganska söt modell (ofta kallad Haloring) som var köpt på nätet. Ringen var gjuten av hygglig kvalité, men med en mittsten som skulle vara en diamant. Det stämde visserligen, men diamanten hade mycket inneslutningar och jag misstänkte även att den kunde vara laserborrad. Detta är inte det värsta jag sett när det kommer till kvalité på diamanter, dock så är det en kvalité som ligger under det som jag och många andra Svenska guldsmeder väljer att arbeta med.

Även om ringen kanske kostar mindre än hälften än vad motsvarande ring av hög kvalité med bra infattning samt hög kvalité på diamanterna så avråder jag starkt ifrån att välja en sådan ring då den i framtiden inte kommer vara ett minne att glädjas åt utan ett framtida problem med stenar som lossnar bland annat.

Även denna ring ändrade jag storleken på, eftersom mittstenen hade så mycket inneslutningar så valde jag att lasersvetsa den då en diamant med så mycket orenheter och inneslutningar annars lätt kan skadas vi normal lödning av ringskenan. Även vid användning så är en diamant med, som i det här fallet, många större inneslutningar känsligare och går lättare sönder.

storleksändring av rosettring vigselring

Vi guldsmeder har en själva en del ansvar över att inte allmänheten fått kunskap om skillnaden på olika smyckens kvalité.

Att få en stycktillverkad ring utifrån personliga önskemål och även träffa hantverkaren som gör smycket är en helt annan sak än dessa lågprissmycken.

Det mesta av lågprissmycken som säljs i de stora smyckesbutikerna som Albrekts, Guldfynd och Hallbergs (samtliga ingår i Iduna Koncernen) är tillverkade i Indien, Thailand och Kina (se Swedwatch rapport sidan 25). Precis som när det gäller kläder som HM säljer så är det väldigt svårt för dig som konsument att veta under vilka villkor dessa smycken tillverkats. Utöver att kvalitén är sämre så kan det också vara tillverkad till priset av att någon arbetar under dåliga förhållanden och till löner som för oss i Sverige är ofattbart låga.

Är detta vad man vill att de ringar som ska symbolisera Er kärlek ska förknippas med?

Läs gärna Swedwatch rapport om guld och dess hantering. I rapporten framgår det också att medlemmar i Guldsmedsmästarnas Riksförbund (GR) arbetar med återvunnet guld och ofta även med kundens guld (omarbete av guld). Tillverkningen hos GR s medlemmar sker i egna verkstäder i Sverige av erfarna guldsmeder under bra arbetsförhållanden. I intervjun som gjordes av Swedwatch sommaren och hösten 2011 till mig i egenskap av ordförande för Guldsmedsmästarna så beskrev jag branschen som en krisbransch. De hot som bidrar till denna kris är att brottsligheten ökar, konkurrensen mot låglöneländer och skräpsmycken ökat.

pris på vigselring - hantering guld
från sidan 51 och 52 i Swedwatch rapport

 

 

Trots detta så ser vi ganska ljust på Guldsmedsyrket, då vi alltid kommer ha en grupp konsumenter som uppskattar god design och gott hantverk. Smycken skall inte i första hand vara slit och släng och billiga, nej de skall vara god design och ett gott hantverk – något att bära med glädje och som är till glädje i generationer.

Hoppas jag har givit dig som inte är Guldsmed en förklaring på några av skillnaderna mellan hantverksmässigt tillverkade smycken och massproducerade smycken. Generellt är det så att man får vad man betalar.

Det man som kund bör fundera över är vad man tycker är viktigast, en billig produkt som är massproducerad eller ett stycktillverkat hantverk med kvalité i fokus.

Om man väljer det sistnämnda så kan man glädjas åt att bära exempelvis sin vigselring med vetskapen om att det är en närproducerad produkt där jag som guldsmed inte snålat på guld, diamanterna är av hög kvalité och konfliktfria, infattningsarbetet är utfört av Sveriges enda juvelfattare med Mästarbrev (Magnus Svärd), inget barnarbete eller andra dåliga arbetsförhållanden förekommit vid tillverkningen.

2 tankar om “Trasig vigselring lagas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *