Ändra storlek på guldringar

Guldsmedsyrket har många uttryck och mängder av verktyg med roliga namn. Svanhals – ja det kanske inte den oinvigde tänker på när man behöver ha sin guldring ändrad i ringstorlek. Men det är ett i raden av guldsmedsverktyg som Guldsmeden använder dagligen.

Jag är inne på min tredje Svanhals. Den första köpte min far i början på 1940 talet och det var en kvalitets svanhals gjord i Tjeckoslovakien som före kriget och kommunismens ockupation var ett av Europas främsta länder på verktyg och svarvar. Den fungerade utmärkt ända fram till slutet av 1990-talet, mao så höll den stången i ca 60 år. Felet bakom att den gick sönder var mitt, då jag skulle pressa ner en mycket bred kraftig ring och gjorde dumheten att förlänga handtaget för att öka min kraft. Så ska man inte göra – modifiera inte ett väl fungerande verktyg med sådana tilltag – det straffar sig. Den gick sönder och jag köpte en ny. Valet föll då på en Svanhals i prisläge kring 2.500,- och där straffade snålheten visheten. Efter 1 år ca så gick denna Italienska Svanhals sönder.

svanhals - ändra storlek ringar

 

Nu kände jag för att inget mer skräp ska få komma in i vår verkstad och efter en del research så föll valet på en kvalitets Svanhals från samma företag i Tjeckien som vår första svanhals där fabrikatet är Kodent (ev. kan det stå Rodent).

Vad gör vi Guldsmeder då med detta utmärkta verktyg? Den doserade stången som står lodrätt upp skjuter jag ner den släta ringen om jag önskar sträcka den. Det sker genom att stången som är skuren i 4 delar utvidgar (expanderar) sig storlek. Det är något som kan vara bra om en ring skall ökas något i storlek eller om ringen har blivit oval, men går även att nyttja vid andra moment. Den runda plattan med hål i olika storlekar är roterbar och även den går att använda till att pressa ihop olika föremål, men det vanligast är att trycka ihop en slät ring.

Jag konstaterar nu efter en längre tids användning av denna Svanhals att den var ett utmärkt val som lär hålla mitt liv ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *