En bransch i förändring

För mig har detta året kantats av stora händelser. Mitt företag Anders Fors Guldateljé firar 40 år, min dotter Jenny fick sitt Mästarbrev i Guldsmedsyrket. Nästa stora händelse i branschen är att W.A. Bolin lägger ner sin butik och sin verkstad.

Jag har haft nöjet att träffa Christian Bolin ett antal gånger under de åren jag var aktiv i Guldsmedsmästarnas Riksförbund (GR). Vi skulle ha ett samarbetsprojekt med W.A. Bolin och Fabergé och i detta samarbetsprojekt representerade jag Guldsmedsmästarnas Riksförbund i egenskap av kassör.

W.A. Bolin – ett stycke Svensk guldsmedshistoria

I Guldsmedsmästarnas Riksförbund var jag sedan dess ordförande under 2 år. Denna tid gav mig en mycket bra inblick i hur situationen för landets guldsmeder ser ut. I en tid när allt snurrar snabbare och snabbare. Där information skall tas in på mindre än en minut så kan det vara svårt för ett hantverksyrke som Guldsmed att förklara skillnaden mellan hantverk, god design och massproducerade kopior.

W.A. Bolin har trots sitt genuina yrkeskunnande inte kunnat stå emot tidens snabba konsumtionsmönster. Jag känner extra för ett familjeföretag som har rötter i vår bransch som går ända tillbaka till slutet av 1700-talet.

Jag minns själv när jag tillsammans med min far, Guldsmeden Haldor Fors, någon gång i början av 1980 talet gick upp till W.A. Bolins gamla verkstad. Vi behövde hjälp med emaljering och fick hjälp av en äldre kvinna på deras verkstad.

På äldre tiders Guldsmedsverkstäder så fanns det ett brett kunnande och många av dessa verkstäder hade allt mellan 10 – 50 på verkstan. W.A. Bolin var en av de sista större verkstäderna med egen produktion.

Min far erbjöds arbete hos W.A. Bolin

För mig så väcks minnen extra till liv – min far som började sin karriär som Guldsmedslärling i Östersund 1932 flyttade 1942 ner till Stockholm. Han arbetade hos ett antal olika Guldsmedsföretag. Ett av dessa var hos GuldsmedsmästareGuldsmedsmästare Gerdt Sandkvist. Min far berättade för mig att han hade träffat Henrik Bolin ute i Stockholms nöjesvärld. Vill minnas att det var Bellmansro på Djurgården eller möjligen Grand hotel, de två finaste krogarna i Stockholm under 1940 talet.

Henrik Bolin erbjöd min far en plats som Guldsmed hos W.A. Bolin. Pappa har berättat för mig att han kände sig hedrad av erbjudandet, men tackade nej. Två skäl till detta var att han trivdes väldigt bra hos Guldsmedsmästare Gerdt Sandkvist samt att han dessutom hade startat sin egen firma parallellt med sin anställning hos Gerdt.

Pappa startade sitt företag 1943 och var verksam som Guldsmed ända fram till mitten av 1990-talet. Det är roligt när man får in gamla etuier med pappas namn på. Traditionerna lever vidare och nu är det min dotter Jenny som för stafettpinnen vidare – att värna hantverket och tillverka smycken utifrån kundens drömmar och önskemål.

Min dotters väg till Guldsmedsmästare

Min far var Guldsmed, men jag har dessutom Guld och silversmeder på min morfars sida ända från början av 1800 talet och fram till 1980-talet. Att förvalta detta arv känns stimulerande och viktigt. Min dotter Jenny visade tidigt guldsmed etuikänsla för form och jag minns bl.a. när hon var runt 10 år och tvinnade metalltråd till figurer.

När hon sedan var runt 14 år så modellerade hon upp sin första modell av ring i vax, en modell som vi faktiskt fortfarande har i vår kollektion av vigselringar. Sen kom den tid när hon skulle välja utbildning. Hennes intresse för ridsport gjorde att valet föll på Strömsholms ridsportsgymnasium.

Efter knappt ett år så ringde hon mig och sa att hon tänkte avbryta utbildningen. Jag blev lite arg då jag som person är sådan som tycker att man skall slutföra saker och ting. När jag frågade henne vad hon skulle göra istället så sa hon att ”först slutför jag detta första år och sen så vill jag söka in till Guldsmedsskolan i Mjölby”.

Jag blev väldigt glad och efter 3 års utbildning varvat med praktik i min verkstad samt hos kollegor så gick hon ut med mycket fina betyg. Efter skolan så arbetade hon hos olika guldsmeder och hos mig. För precis 10 år sedan så fick Jenny erbjudande av Christian Bolin att få anställning som guldsmed hos W.A. Bolin. Hon arbetade där fram till 2010 och la till ytterligare goda kunskaper. Det har hon god nytta av i utvecklingen av sitt eget företag Jewellery by Jenny.

Min far, Guldsmeden Haldor Fors tackade nej, men historiens nycker är fantastiska, hans älskade barnbarn fick möjligheten istället.

Vår metod att designa och tillverka unika smycken

exklusiv juvelsring tillverkad av JennyI vår Guldsmedsverkstad är vi 3 st guldsmeder, varav 2 av oss tillhör Sveriges främsta när det gäller att designa och rita i cad. Det är det moderna sättet att rita upp exklusiva smycken.

Vi har också glädjen att ha en Guldsmed anställd hos oss som också är en duktig handgravör. Vårt team kan därför skapa de mest fantastiska smycken och varje uppdrag ser vi som en utmaning.

Det kommer alltid finnas de som önskar få unika smycken designade. Smycken skall vara exklusiva och unika och få bäraren att känna sig utvald.

För att få den rätta dialogen med kunden och även kunna förklara möjligheterna som finns i att skapa ett unikt smycke måste alltid en tidsbokning ske. Att hoppa in och bara snabbt titta fungerar inte. En ordentlig genomgång med framtagning av fotorealistiska skissförslag tar ca 2 timmar och denna del i processen att skapa Ert drömsmycke och få se hur en guldsmedsverkstad ser ut kommer utan tvekan bli ett minne för livet.

Ringen till vänster i bild är ett exempel på en unik handgjord stycktillverkad ring, ett riktigt unikat. Stenen är en bicolor (2 färgad) Turmalin. Vi har mycket goda kontakter med stenslipare och ädelstensleverantörer.

Jenny och jag tar emot bokade besök alla dagar i veckan, 9.00 – 21.00, men observera tidsbokning måste ske i god tid.

Vid ett besök skissar vi normalt upp 2 – 5 förslag och för detta debiterar vi 1.500,- – ett belopp som sedan vid köp räknas av.

Varmt välkomna att boka ett möte!

Anders Fors & Jenny Fors Gentele

070-7762600

anders@fors.org

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.