Fylla i tunn guldring

Fylla i tunn guldring

De flesta guldsmeder har nog fått frågan av kunder att de vill fylla i tunn guldring. Nu är det så att det inte går hälla i guld eller pensla på en tunn ring och på så vis göra den tjockare. Men är det då inte möjligt att förstärka och förbättra en kär ring?

Jo det går och för oss Guldsmeder så är det i huvudsak 2 möjligheter som står till buds. Det ena är att göra en ny halv skena eller att förbottna guldringen.

 

fylla i ihålig guldring

Att göra en guldring kraftigare

Jag skall här förklara hur det går till att göra en guldring kraftigare genom att ”förbottna” ringen. På bilden ovan och under ser ni en relativt vanlig lösning på hur en guldring kan se ut från någon av de större smyckeskedjorna. Insidan av ringen är inte massiv, utan urgröpt för att spara på guldet. När vi gör en handgjord vigselring så snålar vi inte på guldet på detta sätt. Det går att fylla i en tunn guldring, men som gammal guldsmed så tycker man att det vore bättre om ringen gjorts ordentligt från början.

Det är också en annan aspekt med att göra en ring urgröpt på insidan. Den blir mindre bekväm att bära och det samlas lätt smuts. Jag mätte tjockleken på ringskenan innan jag började mitt arbete. Den var absolut inte det tunnaste jag sett, utan mätte 0.8 mm i tjocklek på det tunnaste stället längst ner på ringen.

Om jag hade tillverkat en liknande handgjord ring så hade tjockleken varit runt 1,5 – 1,6 mm på det tunnaste stället.

Går det få någon fason på denna ring och förstärka den så att den blir kraftigare och trevligare för kunden att bära?

tunn guldring

Urgröpt ring går ej att gravera

Nej ytterligare ett problem med en ring som är ihålig eller urgröpt på insidan. Dessa är oftast inte möjliga att gravera, vilket gör de olämpliga att ha som vigselringar.

Om ni tittar på ringen så är urgröpningen på insidan av ringen i stort sett hela ringen utom en liten bit på ringens undersida.

ihålig guldring fylla i guld

Göra guldringen kraftigare

Jag valsar ut guld till en guldplåt. När den valsats så blir den hård och måste glödgas för att sedan kunna bockas rund.

ny ringskena

Guldring förstärkes

Jag vill få hela guldringen kraftigare och samtidigt få bort urgröpningen av ringens insida. Den guldplåt jag tillverkat har jag bockat rund och placerat inuti ringen som skall förstärkas.

För att inte ringen skall bli för liten så måste ringen först ökas i storlek innan den nya ringskenan placeras i ringen. Om ni tittar noga på bilden så ser ni att det är en liten springa mellan den befintliga guldringen och den nya inre guldringen. Så får det inte vara när jag sedan skall löda ihop ringarna. Därför sätter jag upp ringen i en svanhals och pressar ut den inre ringen så att springan försvinner.

göra tunn guldring kraftigare

Ska detta kunna bli en guldring igen?

Bilden ser dramatisk ut. Har jag förstört kundens kära guldring? Vad har hänt med diamanterna, de ser ju konstiga ut. Ingen fara, diamanterna täcker man med en massa som skyddar dem mot värme vid lödningen. Detta skyddande skikt tas sedan bort.

Tittar ni närmare på bilden så ser ni att jag lött ihop de två ringarna. Det svarta i bilden är oxidering som sker när guldet hettas upp. Det försvinner sen när jag lägger ringen i betsen (citronsyra och varmt vatten).

tunn guldring förstärkes

Den fula ankungen blev en svan

En tunn obekväm ring har fått ett nytt liv. En kraftigare ringskena som kommer hålla ett helt liv och som dessutom går att använda som vigselring då den nu går gravera på insidan.

tunn guldring
Guldringen före omarbetet
Ringen efter omarbete, där ringskenan nu är nästan dubbelt så tjock

Översyn av guldring

I samband med detta arbete så tittade jag även på hur infattningens skick var. Fanns det något slitage som behövdes åtgärdas. Satt någon diamant lös, eller något annat som inte var okej. Efter inspektion i mikroskop så fann jag inga problem som behöves åtgärdas på diamanternas infattning.

Känns kul att få väcka liv i en kär ring och göra den mer användbar.

tjockare ringskena

Bra guldsmedsarbete

För att göra ett jobb som detta så krävs mångårig yrkeskunskap, men även en bra uppsättning av ändamålsenliga guldsmedsverktyg. Många gånger är äldre guldsmedsverktyg bättre än nytillverkade. Kvalitén på stålet i äldre verktyg är mycket bättre generellt.

Jag är därför djupt tacksam över alla de guldsmedsverktyg jag fick överta av min far, Guldsmed Haldor Fors. Utvecklingen står dock ej still och ett mycket bra tillskott för mig som guldsmed är lasersvetsen. I en renovering av en guldring eller förstärkning av en ring som denna så är lasersvetsen en mycket god hjälp.

 

Har ni någon kär gammal ring som behöver fyllas i, lagas, förbättras, göras kraftigare eller något annat så hjälper jag er gärna med detta. Vi finns i Hägersten i Stockholm, men det går också skicka jobb som rekommenderat brev. Vid kontakt förklarar jag närmare hur det bäst sker.

Vi tar endast bokade besök och enklast bokas tid genom att ringa eller skicka ett sms till 070-7762600, alternativt maila anders@fors.org

mvh

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *