Göra om guldarmband

Göra om guldarmband

En kund vill göra om guldarmband som hon ärvt från sin far. Det är ett stav-x armband som används till en klocka. Jag skissar upp ett förslag som inspirerats lite av klockarmbandets tidigare liv, då det satt en klocka på armbandet.

Jag skissar upp en oval form i cad så kunden får en helt fotorealistisk bild över hur jag tänkt göra smycket. De gamla urfästen som fanns på bandet tar jag bort och istället så lasersvetsar jag fast ett ovalt smycke. I mitten sitter det en större diamant omgiven av små små fadeninfattade briljanter.

göra om guldarmband

Guldarmband omarbete

Under 1960 talet så tillverkades det mycket av dessa guldarmband och många av dessa har smälts ner då de använts flitigt och oftast då slitits ut i öglorna. Detta armband användes till en herrklocka som endast använts vid högtidliga tillfällen. Att smälta ner ett sådant guldarmband som är i gott skick är synd. Det är få som kan tillverka dessa handgjord armband idag. I stället för att smälta ner ett sådant armband så kan det vara värt att omarbeta ett sådant guldarmband.

 

guldarmband omarbete

Briljantarmband

Att göra om ett välgjort ca 50 år gammalt guldarmband till ett briljantarmband var en kul utmaning. Jag ville skapa ett briljantarmband som tålde att användas. Här finns inga klor eller annat som är känsligt. Diamanterna sitter infattat tåligt i guldet och mittstenen sitter infattat i ett charnier.

briljantarmband

Armband stav-x

Storhetstiden för stav-x armbanden var under 1960 – talet. Det fanns massor med verkstäder som tillverkade guldarmband. Inom Guldsmedsbranschen kallades denna grupp av hantverkare för bandmakare. Idag finns bara några få av dessa kvar i Sverige. I Hägersten, en stadsdel med ca 8.000 innevånare fanns det på den tiden 3 bandverkstäder. Idag finns ingen kvar.

armband stav-x

Modet växlar och smycken som under en period är högsta mode och efter en tid mindre populära. Välgjorda smycken kan dock få ett nytt användningsområde med lite kreativitet. Låt oss titta på dina gamla smycken. Är de slitna så går det ibland att förstärka och i vissa fall råder vi till att smälta om och göra ett nytt användbart smycke.

När du bokar tid till oss så möter du guldsmeder med över 40 års yrkeserfarenhet. På vår verkstad har vi 3 guldsmeder, en med Mästarbrev och en som också är handgravör.

Vi har en mycket välutrustad guldsmedsverkstad i Stockholm (Hägersten) där vi åtar oss de mest komplicerade ny och omarbeten av smycken.

Välkommen att boka en tid, läs mer på besöka vår guldsmedsateljé

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

tidsbokning: 070-7762600 eller maila anders@fors.org

En tanke om “Göra om guldarmband

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *