Inget går upp mot gamla verktyg!

Var det bättre förr? Så enkelt kanske det inte är, men när det gäller verktyg för oss Guldsmeder så var det onekligen högre kvalité på stålet förr mot det vi idag ser på verktyg.

På bilden till nedan visas 2 verktyg som jag dagligen använder mig av, guldsmedshammaren och ringregeln. Bägge har jag ärvt efter min far, Guldsmeder Haldor Fors. Både hammare och ringregel är från slutet av 30-talet, införskaffat när min far var klar som Guldsmedslärling.

guldsmedsverktyg ringregel

Min dotter Jenny som också är Guldsmed och driver företaget Jewellery By Jenny köpte en ringregel när hon började kring 2003. Den har ett slitage som känns när man för fingrarna över dess yta. Pappas gamla ringregel är fortfarande efter ca 80 års daglig användning helt fri från skador och det går inte känna något slitage alls.

Ja – när det gäller Guldsmedsverktyg så var det utan tvekan bättre förr!

En tanke om “Inget går upp mot gamla verktyg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *