Priser klackringar

Priser klackringar

Här är det priser klackringar som ska jämföras. I dagens stressade tidevarv så försöker vi att snabbt och rationellt fatta beslut när vi ska köpa något.

Vi survar runt och tittar på bilder och jämför priser. När det gäller smycken så är det lite svårare, då en hel del kunskap krävs. När det gäller elektronik, då har man många gånger möjlighet att googla på ett artikelnummer, men så är det sällan när det gäller klackringar eller smycken.

Bilden nedan visar en klackring i lite större format med en svart onyx. Denna bild har jag tagit av en ring som jag ökade i ringstorlek. Detta gav mig efter över 40 år i yrket en ny inblick i hur massproducerade klackringar kan tillverkas för att spara på material (guld).

klackring guld med svart onyx

Bucklig klackring

Så här såg ringen ut innan jag skulle ändra storleken på den. Som ni ser på bilden så är det bucklor och hack i ringen. Även insidan har skador, se vänster i bild där det till och med är ett litet hål i ringens insida.

För lekmannen så kan man tro att en klackring är massiv när det är guld på insidan. Så är det mycket sällan då de flesta massproducerade klackringarna är ihåliga och pressade i tunn guldplåt.

bucklor i klackring

Tunnt med guld i klackring

Eftersom jag skulle göra denna klackring större så fick jag nöjet att såga upp klackringens skena och då upptäckte jag att till och med ringskenan var ihålig. När jag gör en massiv klackring så brukar jag göra ringskenans tjocklek mellan 1,6 – 2 mm tjock och självfallet helt massiv. På bilden här ser ni att ringskenan är ihålig och har en godstjocklek på endast 0.27 mm på guldplåten som är på utsidan. Insidan var ännu tunnare, ca 0.15 mm.

tunnt gods i guldklackring

Här nedan så ser ni en närbild på den ihåliga ringskenan. För lekmannen så kan en klackring som denna uppfattas som billig, men här i närbild så ser ni förklaringen.
billig klackring

Vikt guldklackring

Efter att jag satt i en massiv liten guldbit så vägde klackringen 6 gram. Jag uppskattar att den vägde ca 5,5 gram innan denna massiva bit sattes i. Från denna vikt så skall man beakta att onyx stenen väger ca 1,5 gram. Det innebär att denna klackring har ca 4 gram 18 k guld i sig.

Om jag skulle tillverka en massiv guldklackring i liknande modell, men med kraftigare ringskena och i för övrigt samma mått så skulle vikten hamna på runt 20 gram.

väga klackring i guld

Ökning storlek ihålig klackring

Här ser ni den massiva guldbiten som jag satt i klackringen. Denna bit skall sedan filas och finischeras samt slipas och putsas så att det blir snyggt. På bilden ser ni också en buckla på insidan, vilket inte är konstigt när insidans guldplåt är så extremt tunn, ca 0.15 mm.

sätta i guldbit i klackring

Storleksändring klackring

Nu är ringen ändrad i storlek och kunden har nu en klackring som åter kan användas i passande storlek. Om denna klackring endast skall användas vid festliga tillfällen så kan den hålla i många år. Jag kommer avråda kunden att använda denna ring dagligen då den är väldigt tunn.

ändra storlek på klackring

Önskar ni få en massiv klackring designad och tillverkad som håller i generationer så är ni varmt välkomna att boka en tid, läs mer om hur vi arbetar. Vi har även en handgravör som sitter hos oss som sen kan utföra handgravyr på klackringen.

Enklast är det att smsa förslag på tid till 070-7762600 eller maila mig på anders@fors.org.

Mvh

Anders Fors

Guldsmed

Etabl. 1977

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.